0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
24
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
24
2 dl vode
4 dl ulja
2 čaše od 2 dl šećera
2 kesice C vanilin šećera
1 kesica C praška za pecivo
900 g + 4 kašike brašna
mrvice od pečenih breskvica
oko 3/4 tegle džema (kajsije, breskve, šipurak ili mešana marmelada)
1 kesica C vanilin šećera
po ukusu arome ruma
crvena i žuta prehrambena boja
kristal šećer
aroma jagode ili maline
aroma kruške ili kajsije
Izmešati ulje, vodu, šećer, C vanilin šećer, 4 kašike brašna i C prašak za pecivo i ostaviti smesu da odstoji pola sata. Zatim postepeno dodavati brašno i prvo mešati kašikom, a posle mesite rukama da dobijete masnu meku smesu (treba da bude meka ali ne i previše meka da se kolačići ne bi previše spljeskali).
Formirajte rukama glatke loptice veličine manjeg oraha i ređajte sa razmakom (pošto će da narastu) na pek papir u pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 175-180 C 15-17 minuta (treba da ostanu svetle). Još tople loptice pažljivo izdubite (vrhom noža i kašičicom).
Mrvice dobijene dubljenjem kolačića sameljite u blenderu pa izmešajte sa džemom, vanilin šećerom i rumom. Pripremljenom smesom punite loptice i spajajte po dve u kolač. Višak smese uklonite prstima ili nožem.
Za dekoraciju pripremite dve posudice sa oko 1,5 dl vode.
U jednu posudicu rastvorite crvenu boju i aromu jagode ili maline, a u drugoj žutu boju i aromu kruške ili kajsije.
Pripremljene kolačiće kratko umočite jednom stranom u jednu, drugom u drugu boju, stavite na pek papir da se malo procede pa uvaljajte u kristal šećer i odložite na poslužavnik na pek papir da se prosuše.
Izmešati ulje, vodu, šećer, C vanilin šećer, 4 kašike brašna i C prašak za pecivo i ostaviti smesu da odstoji pola sata. Zatim postepeno dodavati brašno i prvo mešati kašikom, a posle mesite rukama da dobijete masnu meku smesu (treba da bude meka ali ne i previše meka da se kolačići ne bi previše spljeskali).
Formirajte rukama glatke loptice veličine manjeg oraha i ređajte sa razmakom (pošto će da narastu) na pek papir u pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 175-180 C 15-17 minuta (treba da ostanu svetle). Još tople loptice pažljivo izdubite (vrhom noža i kašičicom).
Mrvice dobijene dubljenjem kolačića sameljite u blenderu pa izmešajte sa džemom, vanilin šećerom i rumom. Pripremljenom smesom punite loptice i spajajte po dve u kolač. Višak smese uklonite prstima ili nožem.
Za dekoraciju pripremite dve posudice sa oko 1,5 dl vode.
U jednu posudicu rastvorite crvenu boju i aromu jagode ili maline, a u drugoj žutu boju i aromu kruške ili kajsije.
Pripremljene kolačiće kratko umočite jednom stranom u jednu, drugom u drugu boju, stavite na pek papir da se malo procede pa uvaljajte u kristal šećer i odložite na poslužavnik na pek papir da se prosuše.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.