0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
10
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
10
250 g masti
100 g šećera
500 g brašna
1 C prašak za pecivo
1 dl mleka (ili po potrebi)
1 kg kiselih jabuka
4 kašike šećera ili u zavisnosti od toga koliko su kisele jabuke
2 šake krupnije mlevenih oraha
kašičica mlevenog cimeta
1 C vanilin šećer
Penasto umutite mast i šećer dok se šećer ne rastopi.
Dodajte brašno sa umešanim C praškom za pecivo i po potrebi dodajte mleka da možete da umesite meko glatko testo. Testo možete mesiti ili mašinom za mešenje ili rukama, svejedno.
Umešeno testo ostavite najmanje 1 sat u frižideru, kako bi se masnoća stegla i kako bi vam bilo lakše da se razvuče.
Za fil jabuke očistite i narendajte na krupniju trenicu. Narendane jabuke stavite u šerpu, dodajte šećer, cimet i C vanilin šećer, sve dobro promešajte i kratko ih prokuvajte da ispari sok.
Ohlađeno testo podelite na dva dela. Prvi deo razvucite oklagijom na debljinu 0,5 cm (otprilike) i stavite u tepsiju.
Preko testa pospite malo mlevenih oraha, zatim rasporedite skuvane jabuke, a preko jabuka opet pospite orahe.
Drugi deo testa takođe razvucite oklagijom na debljinu od pola santimetra i prebacite ga uz pomoć oklagije preko fila u tepsiji.
Gornju koru izbuškajte viljuškom na više mesta.
Pecite u rerni na 180-200°C dvadesetak minuta ili dok kora ne dobije bledo-zlatno-žutu boju.
Penasto umutite mast i šećer dok se šećer ne rastopi.
Dodajte brašno sa umešanim C praškom za pecivo i po potrebi dodajte mleka da možete da umesite meko glatko testo. Testo možete mesiti ili mašinom za mešenje ili rukama, svejedno.
Umešeno testo ostavite najmanje 1 sat u frižideru, kako bi se masnoća stegla i kako bi vam bilo lakše da se razvuče.
Za fil jabuke očistite i narendajte na krupniju trenicu. Narendane jabuke stavite u šerpu, dodajte šećer, cimet i C vanilin šećer, sve dobro promešajte i kratko ih prokuvajte da ispari sok.
Ohlađeno testo podelite na dva dela. Prvi deo razvucite oklagijom na debljinu 0,5 cm (otprilike) i stavite u tepsiju.
Preko testa pospite malo mlevenih oraha, zatim rasporedite skuvane jabuke, a preko jabuka opet pospite orahe.
Drugi deo testa takođe razvucite oklagijom na debljinu od pola santimetra i prebacite ga uz pomoć oklagije preko fila u tepsiji.
Gornju koru izbuškajte viljuškom na više mesta.
Pecite u rerni na 180-200°C dvadesetak minuta ili dok kora ne dobije bledo-zlatno-žutu boju.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.