0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
do 30 min
Srednje
12
Vreme pripreme:
do 30 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
12
225 g mlevenog keksa
150 g bele čokolade
75 g maslaca
50 ml mleka
500 ml mleka
100 g šećera
1 kesica C Puding sa ukusom vanilina
200 ml slatke pavlake
200 ml mleka
250 g borovnica
50 g šećera
2 kašika limunovog soka
40 ml vode
Osim što je ukusan, vrlo je dekorativan a priprema se brzo i lako.
Stavite u šerpicu belu čokoladu izlomljenu na kocke i maslac pa otopite na najmanjoj vatri. Prelijte preko mlevenog keksa, dodajte mleko, pa kašikom sve dobro sjedinite u mrvičastu smesu.
Na tacnu sa podesivim okvirom ili u dublji pleh dimenzija 30x20 cm rasporedite smesu za podlogu i dobro utapkajte kašikom svugde ravnomerno. Poravnajte dnom čaše i podlogu stavite u frižider dok pripremate krem.
U malo mleka razmutite puding a ostatak mleka sa šećerom i vanilin šećerom sipajte u šerpu i stavite na vatru. Kad je provrilo, skinite sa vatre i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne, pa skinite sa vatre.
Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode, ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i odmah ulijte u vruć puding. Žicom dobro promešajte i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U posebnu posudu sipajte Eskimko prašak za ledeni desert od vanile, nalijte slatku pavlaku i mleko pa mikserom umutite 2-3 minuta dok se lepo ne zapeni. Ne mora biti prečvrsto.
Ohlađen puding izmiksajte da postane skroz gladak, pa dodajte umućen sladoled od vanile i sve zajedno sjedinite mikserom na najmanjoj brzini u gladak i penast krem.
Stavite borovnice u šerpu, dodajte šećer i limunov sok pa zagrevajte na srednjoj vatri i pritom gnječite borovnice viljuškom da se raspadnu. Prokuvajte par minuta, pa izmiksajte štapnim mikserom.
U vodi rastvorite gustin i ukuvajte u sos od borovnica pa mešajte žicom na srednjoj vatri par minuta dok se sos ne zgusne. Prohladite uz povremeno mešanje.
Izvadite keks podlogu iz frižidera i nanesite oko trećinu vanila krema. Sada kašikom nabacajte nasumično trećinu sosa od borovnica na pojedina mesta. Prekrijte ponovo sa trećinom vanila krema, pa još jednom nabacajte sos od borovnica.
Nanesite preostali krem i lepo poravnajte špatulom. Preostali sos od borovnica stavite u kesicu kojoj otsečete vrh pa istiskajte preko vanila krema tačkice, a potom čačkalicom prošarajte po želji da dobijete mramorni efekat. Možete povlačiti čačkalicom samo preko gornje površine krema, ili dublje kroz krem kako bi se i ostali slojevi sosa od borovnica promešali, ali pazite da ne preterate.
Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati ili preko noći.
Osim što je ukusan, vrlo je dekorativan a priprema se brzo i lako.
Stavite u šerpicu belu čokoladu izlomljenu na kocke i maslac pa otopite na najmanjoj vatri. Prelijte preko mlevenog keksa, dodajte mleko, pa kašikom sve dobro sjedinite u mrvičastu smesu.
Na tacnu sa podesivim okvirom ili u dublji pleh dimenzija 30x20 cm rasporedite smesu za podlogu i dobro utapkajte kašikom svugde ravnomerno. Poravnajte dnom čaše i podlogu stavite u frižider dok pripremate krem.
U malo mleka razmutite puding a ostatak mleka sa šećerom i vanilin šećerom sipajte u šerpu i stavite na vatru. Kad je provrilo, skinite sa vatre i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne, pa skinite sa vatre.
Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode, ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i odmah ulijte u vruć puding. Žicom dobro promešajte i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U posebnu posudu sipajte Eskimko prašak za ledeni desert od vanile, nalijte slatku pavlaku i mleko pa mikserom umutite 2-3 minuta dok se lepo ne zapeni. Ne mora biti prečvrsto.
Ohlađen puding izmiksajte da postane skroz gladak, pa dodajte umućen sladoled od vanile i sve zajedno sjedinite mikserom na najmanjoj brzini u gladak i penast krem.
Stavite borovnice u šerpu, dodajte šećer i limunov sok pa zagrevajte na srednjoj vatri i pritom gnječite borovnice viljuškom da se raspadnu. Prokuvajte par minuta, pa izmiksajte štapnim mikserom.
U vodi rastvorite gustin i ukuvajte u sos od borovnica pa mešajte žicom na srednjoj vatri par minuta dok se sos ne zgusne. Prohladite uz povremeno mešanje.
Izvadite keks podlogu iz frižidera i nanesite oko trećinu vanila krema. Sada kašikom nabacajte nasumično trećinu sosa od borovnica na pojedina mesta. Prekrijte ponovo sa trećinom vanila krema, pa još jednom nabacajte sos od borovnica.
Nanesite preostali krem i lepo poravnajte špatulom. Preostali sos od borovnica stavite u kesicu kojoj otsečete vrh pa istiskajte preko vanila krema tačkice, a potom čačkalicom prošarajte po želji da dobijete mramorni efekat. Možete povlačiti čačkalicom samo preko gornje površine krema, ili dublje kroz krem kako bi se i ostali slojevi sosa od borovnica promešali, ali pazite da ne preterate.
Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati ili preko noći.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.