1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
12
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
12
1 kg šljiva
50 g šećera
5 kašika vode
1 kesica cimeta
200 g prezli
prstohvat soli
25 g maslaca
3 kašika ulja
3 kašika šećera
1000 ml mleka
100 g šećera
1 jaje
100 g maslaca
Savršena imitacija čuvenih knedli sa šljivama, gotovo identičnog ukusa, sa glavnom razlikom što se mnogo brže i jednostavnije sprema.
Šljive dobro operite, očistite od koštica i iseckajte na sitnije komadiće. Stavite ih u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa zagrevajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje. Kad je prokuvalo, smanjite na srednju vatru i kuvajte 10-15 minuta uz mešanje dok šljive ne omekšaju.
Napomena: Količinu šećera prilagodite u zavisnosti od šljiva. U slučaju zrelijih i slađih šljiva, dosta je 50 g, a ako imate tvrđe i zelene šljive, možete povećati količinu šećera po ukusu, do 100 g.
Čvrstin razmutite u vodi i dodajte u omekšale šljive, dobro promešajte i kuvajte još par minuta na srednjoj vatri dok se nadev ne zgusne. Skinite sa vatre, dodajte cimet, dobro izmešajte i ostavite sa strane do upotrebe.
U šerpu sa debljim dnom stavite maslac i rastopite na najmanjoj vatri. Potom dodajte ulje, prezlu i so, drvenom varjačom sve dobro promešajte pa pržite na srednjoj vatri uz stalno mešanje 10-ak minuta dok ne dobijete zlatnu boju.
Skinite sa vatre i nastavite mešati još minut-dva dok se dno šerpe malo ne ohladi, kako vam mrvice ne bi izgorele. Dodajte šećer, promešajte i ostavite da se prohladi.
Sipajte 800 ml mleka u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa stavite na vatru da se zagreva. U preostalih 200 ml mleka žicom razmutite jaje i griz, pa ovu smesu ukuvajte u mleko. Kuvajte 5-10 minuta na srednjoj vatri, sve vreme mešajući dok se griz ne zgusne.
Skinite sa vatre, dodajte u griz maslac i mešajte žicom dok se ne rastopi i sve lepo poveže u glatki fil.
Savet: Ako želite biti sigurni da će vam gornji i donji sloj fila od griza biti jednake debljine, odmah razdelite fil na dva jednaka dela u dve posude, tako što izmerite na vagi ukupnu količinu fila i podelite na pola.
U pleh dimenzija 30x20 cm rasporedite po dnu polovinu mrvica i svugde lepo poravnajte tako da nigde ne bude praznina. Na mrvice sipajte prvu polovinu fila od griza i pažljivo poravnajte, pazeći da vam se mrvice odozdo ne raziđu.
Na fil od griza rasporedite mlaki nadev od šljiva i lepo poravnajte. Potom na nadev od šljiva stavite drugu polovinu fila od griza, tako što svugde ravnomerno rasporedite po jednu kašiku i potom špatulom lepo spojite i poravnate.
Savet: Budite brzi prilikom slaganja kolača jer se filovi lepše i lakše mogu poravnati dok su topli.
Na kraju pospite kolač odozgo drugom polovinom mrvica svugde ravnomerno, stavite ga u frižider i dobro ohladite. Secite na kocke i uživajte.
Savršena imitacija čuvenih knedli sa šljivama, gotovo identičnog ukusa, sa glavnom razlikom što se mnogo brže i jednostavnije sprema.
Šljive dobro operite, očistite od koštica i iseckajte na sitnije komadiće. Stavite ih u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa zagrevajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje. Kad je prokuvalo, smanjite na srednju vatru i kuvajte 10-15 minuta uz mešanje dok šljive ne omekšaju.
Napomena: Količinu šećera prilagodite u zavisnosti od šljiva. U slučaju zrelijih i slađih šljiva, dosta je 50 g, a ako imate tvrđe i zelene šljive, možete povećati količinu šećera po ukusu, do 100 g.
Čvrstin razmutite u vodi i dodajte u omekšale šljive, dobro promešajte i kuvajte još par minuta na srednjoj vatri dok se nadev ne zgusne. Skinite sa vatre, dodajte cimet, dobro izmešajte i ostavite sa strane do upotrebe.
U šerpu sa debljim dnom stavite maslac i rastopite na najmanjoj vatri. Potom dodajte ulje, prezlu i so, drvenom varjačom sve dobro promešajte pa pržite na srednjoj vatri uz stalno mešanje 10-ak minuta dok ne dobijete zlatnu boju.
Skinite sa vatre i nastavite mešati još minut-dva dok se dno šerpe malo ne ohladi, kako vam mrvice ne bi izgorele. Dodajte šećer, promešajte i ostavite da se prohladi.
Sipajte 800 ml mleka u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa stavite na vatru da se zagreva. U preostalih 200 ml mleka žicom razmutite jaje i griz, pa ovu smesu ukuvajte u mleko. Kuvajte 5-10 minuta na srednjoj vatri, sve vreme mešajući dok se griz ne zgusne.
Skinite sa vatre, dodajte u griz maslac i mešajte žicom dok se ne rastopi i sve lepo poveže u glatki fil.
Savet: Ako želite biti sigurni da će vam gornji i donji sloj fila od griza biti jednake debljine, odmah razdelite fil na dva jednaka dela u dve posude, tako što izmerite na vagi ukupnu količinu fila i podelite na pola.
U pleh dimenzija 30x20 cm rasporedite po dnu polovinu mrvica i svugde lepo poravnajte tako da nigde ne bude praznina. Na mrvice sipajte prvu polovinu fila od griza i pažljivo poravnajte, pazeći da vam se mrvice odozdo ne raziđu.
Na fil od griza rasporedite mlaki nadev od šljiva i lepo poravnajte. Potom na nadev od šljiva stavite drugu polovinu fila od griza, tako što svugde ravnomerno rasporedite po jednu kašiku i potom špatulom lepo spojite i poravnate.
Savet: Budite brzi prilikom slaganja kolača jer se filovi lepše i lakše mogu poravnati dok su topli.
Na kraju pospite kolač odozgo drugom polovinom mrvica svugde ravnomerno, stavite ga u frižider i dobro ohladite. Secite na kocke i uživajte.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.