burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija10

Baklava sa suvim šljivama

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
10

Sastojci

2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu)

1 kg mlevenih oraha

500 g suvih šljiva

1,5 kg šećera

3 kesice C vanilin šećera

1 l vode

1 limun

ulje

Baklava sa suvim šljivama

Koraci pripreme

Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.

Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.

Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.

Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu. Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.

Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom. Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.

Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive. Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.

Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.

Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine. Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.

U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.

Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.

Naši proizvodi

Baklava sa suvim šljivama

Koraci pripreme

Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.

Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.

Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.

Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu. Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.

Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom. Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.

Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive. Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.

Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.

Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine. Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.

U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.

Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept