0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
6
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
6
285 g brašna
200 g putera
100 ml gustog jogurta
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
C prašak za pecivo
8 jabuka srednje veličine (ja sam koristila zlatni delišes)
1 kašika limunovog soka
130 g šećera
3 ravne kašike brašna
1 kašičica cimeta
1 kašičica ekstrata vanile
Najpre napraviti testo. U brašno dodati so i šećer i C prašak za pecivo i promešajte.
Dodajte hladan puter (ili margarin) iseckan na kockice i utrljajte u brašno, tako da ostanu komadići putera.
U ovu masu dodajte gusti jogurt i na pobrašnjenoj podlozi umesite kompaktno testo. Nemojte dugo mesiti, već toliko da se sve spoji u kuglu.
Testo uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru, bar 1 h.
Za fil jabuke oljustite, očistite i isecite na tanke kriške .Poprskajte ih limunovim sokom, da ne tamne. Dodajte im šećer, brašno, cimet i aromu vanile (po ukusu) i sve lagano izmešajte. Ostavite sa strane.
Uključite rernu da se greje na 180 C. Pripremite kalup prečnika 25 cm. Testo izvadite iz frižidera i podelite na dva dela. Jedan deo treba da bude malo veći od drugog. Veći deo testa rastanjite na pobrašnjenoj podlozi u veličinu veću u prečniku od kalupa za oko 5 cm.
Pažljivo ga prenesite u kalup i njime obložite dno i ivice. Ako testo popuca nije strašno, utapkajte malo prstima popucala mesta da se slepe. Fil sipajte na testo.
Od preostalog testa isecite trake i njima prekrijte fil. Pecite najpre na 180 C 20 min, pa smanjite temperaturu na 160 C i pecite još 40-50 minuta.
Prohlađenu pitu pospite C šećerom u prahu.
Najpre napraviti testo. U brašno dodati so i šećer i C prašak za pecivo i promešajte.
Dodajte hladan puter (ili margarin) iseckan na kockice i utrljajte u brašno, tako da ostanu komadići putera.
U ovu masu dodajte gusti jogurt i na pobrašnjenoj podlozi umesite kompaktno testo. Nemojte dugo mesiti, već toliko da se sve spoji u kuglu.
Testo uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru, bar 1 h.
Za fil jabuke oljustite, očistite i isecite na tanke kriške .Poprskajte ih limunovim sokom, da ne tamne. Dodajte im šećer, brašno, cimet i aromu vanile (po ukusu) i sve lagano izmešajte. Ostavite sa strane.
Uključite rernu da se greje na 180 C. Pripremite kalup prečnika 25 cm. Testo izvadite iz frižidera i podelite na dva dela. Jedan deo treba da bude malo veći od drugog. Veći deo testa rastanjite na pobrašnjenoj podlozi u veličinu veću u prečniku od kalupa za oko 5 cm.
Pažljivo ga prenesite u kalup i njime obložite dno i ivice. Ako testo popuca nije strašno, utapkajte malo prstima popucala mesta da se slepe. Fil sipajte na testo.
Od preostalog testa isecite trake i njima prekrijte fil. Pecite najpre na 180 C 20 min, pa smanjite temperaturu na 160 C i pecite još 40-50 minuta.
Prohlađenu pitu pospite C šećerom u prahu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.