0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
25-30
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
25-30
10 belanaca
10 kašika šećera
12 kašika samlevenih oraha
2 kašike brašna
100 g narendane crne čokolade
500 g jagoda svežih ili smrznutih
300 g šećera
200 ml vode
2 C pudinga od jagode
nekoliko kašika vode da se razmuti C puding
600 ml mleka
10 žumanaca
150 g šećera
1 C puding od vanile
250 g putera ili margarina
I još je potrebno 100 g čokolade za kuvanje i 2 kašike ulja.
Kora:
Umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 5 kašika šećera, pa kašikom umešati 6 kašika samlevenih oraha, 1 kašiku brašna i 50 g narendane čokolade.
Peći u plehu obloženim papirom za pečenje na 180-190C, 15-20-ak minuta.
I tako još jednom.
Crveni fil:
Kratko ušpinovati šećer sa vodom, više prokuvati, pa dodati jagode.
Kada se jagode raspadnu dodati dva razmućena (sa vodom) C pudinga od jagode i kuvati stalno mešajući dok se ne zgusne. Skloniti da se ohladi.
Žuti fil:
Umutiti malo žumanca sa 5 kašika šećera od pripremljenih 150 g, sve razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml pripremljenih, pa dodati C puding od vanile i skuvati u ostatku mleka.
Sve vreme mešajući žicom skuvati krem, pa ga pokriti folijom da se ne bi napravila korica. Ohladiti. Kada se ohladi, dodavati postepeno krem u prethodno penasto umućen puter.
Sve mutiti još malo da se lepo sjedini.
Filovanje ide sledećim redom:
- korica
- 1/2 crvenog fila
- 1/2 žutog fila
- korica
- 1/2 crvenog fila
- 1/2 žutog fila
Na kraju preliti otopljenom čokoladom. 100 g čokolade otopiti sa 2 kašike ulja i vruće preliti preko torte.
Ovoga puta tortu sam ukrasila sa nekoliko kašika crvenog fila.
Kora:
Umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 5 kašika šećera, pa kašikom umešati 6 kašika samlevenih oraha, 1 kašiku brašna i 50 g narendane čokolade.
Peći u plehu obloženim papirom za pečenje na 180-190C, 15-20-ak minuta.
I tako još jednom.
Crveni fil:
Kratko ušpinovati šećer sa vodom, više prokuvati, pa dodati jagode.
Kada se jagode raspadnu dodati dva razmućena (sa vodom) C pudinga od jagode i kuvati stalno mešajući dok se ne zgusne. Skloniti da se ohladi.
Žuti fil:
Umutiti malo žumanca sa 5 kašika šećera od pripremljenih 150 g, sve razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml pripremljenih, pa dodati C puding od vanile i skuvati u ostatku mleka.
Sve vreme mešajući žicom skuvati krem, pa ga pokriti folijom da se ne bi napravila korica. Ohladiti. Kada se ohladi, dodavati postepeno krem u prethodno penasto umućen puter.
Sve mutiti još malo da se lepo sjedini.
Filovanje ide sledećim redom:
- korica
- 1/2 crvenog fila
- 1/2 žutog fila
- korica
- 1/2 crvenog fila
- 1/2 žutog fila
Na kraju preliti otopljenom čokoladom. 100 g čokolade otopiti sa 2 kašike ulja i vruće preliti preko torte.
Ovoga puta tortu sam ukrasila sa nekoliko kašika crvenog fila.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.