burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme< 30 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija2 manje ili 1 veća torta

Banana torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
< 30 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
2 manje ili 1 veća torta

Sastojci

Sastojci:

400 g kockastog keksa

6 banana

Za fil:

3 kesice C pudinga sa ukusom banane

900 ml mleka + za potapanje keksa

1 kesica C vanilin šećera

4 kašike šećera

50 g margarina

50 g lešnika ili oraha mlevenih

50 g brusnice suve

rum po ukusu

Još je potrebno:

100 g bele čokolade

5 do 6 kapi ekstrata od brusnice

1 dl mleka

1 kašika ruma

Glazura:

150 g čokolade

3 kašike ulja

2 kašike mleka

Dodatno:

2 duguljasta kalupa ili jedan veći

Banana torta

Koraci pripreme

Prvo skuvati puding od banane tako što prah rastvorite u malo hladnog mleka. Ostatak stavite da završi, dodajte šećer i C vanilin šećer i ukuvajte puding. Svo vreme mešajte žicom da se ne bi zgrudvao.

Kuvani puding sklonite sa ringle i umešajte margarin da se otopi. Fil podelite na dva dela, jer ga ima dovoljno za 2 torte.

U vruć puding dodajte izlomljen keks (250 g), lešnike i brusnice.

Sada pravougaoni kalup 30x15 obložite providnom folijom, ostavljajući malo više preko ivica.

U kalup sipati deo fila, pa složiti cele banane isečene po horizontali. Preko banana nanesite opet red fila. Sada poređajte red keksa umočen u mleko sa rumom. Ostavite sa strane dok pripremite čokoladu.

Izlomljenu belu čokoladu stavite u posudu, dodajte ekstrakt od brusnice i otopite u kompaktnu masu na niskoj temperaturi ili pari. Ovu čokoladu prelijte preko reda keksa. Opet stavite red keksa koji ste umočili u mleko s rumom.

Napunjen kalup zatvorite viškom folije. Pokrijte daskom, važno da je ravno i ne previše teško i ostavite u frižideru do sutradan da bi se ukusi povezali i keks omekšao.

Sutradan tortu prebacite na tacnu tako što tacnu stavite preko torte i okrenete, tako da vam red keksa ostane dole.

Napravite glazuru od čokolade, ulja i mleka. Prelijte tortu odozgo puštajući da se glazura sliva niz stranice torte.

Tortu dodatno ukrasite krupno seckanim lešnicima.

Ako ste koristili manji kalup sve ponovite još jednom.

Naši proizvodi

Banana torta

Koraci pripreme

Prvo skuvati puding od banane tako što prah rastvorite u malo hladnog mleka. Ostatak stavite da završi, dodajte šećer i C vanilin šećer i ukuvajte puding. Svo vreme mešajte žicom da se ne bi zgrudvao.

Kuvani puding sklonite sa ringle i umešajte margarin da se otopi. Fil podelite na dva dela, jer ga ima dovoljno za 2 torte.

U vruć puding dodajte izlomljen keks (250 g), lešnike i brusnice.

Sada pravougaoni kalup 30x15 obložite providnom folijom, ostavljajući malo više preko ivica.

U kalup sipati deo fila, pa složiti cele banane isečene po horizontali. Preko banana nanesite opet red fila. Sada poređajte red keksa umočen u mleko sa rumom. Ostavite sa strane dok pripremite čokoladu.

Izlomljenu belu čokoladu stavite u posudu, dodajte ekstrakt od brusnice i otopite u kompaktnu masu na niskoj temperaturi ili pari. Ovu čokoladu prelijte preko reda keksa. Opet stavite red keksa koji ste umočili u mleko s rumom.

Napunjen kalup zatvorite viškom folije. Pokrijte daskom, važno da je ravno i ne previše teško i ostavite u frižideru do sutradan da bi se ukusi povezali i keks omekšao.

Sutradan tortu prebacite na tacnu tako što tacnu stavite preko torte i okrenete, tako da vam red keksa ostane dole.

Napravite glazuru od čokolade, ulja i mleka. Prelijte tortu odozgo puštajući da se glazura sliva niz stranice torte.

Tortu dodatno ukrasite krupno seckanim lešnicima.

Ako ste koristili manji kalup sve ponovite još jednom.

Autor

blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept