0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
< 30 minuta
Lako se priprema
2 manje ili 1 veća torta
Vreme pripreme:
< 30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
2 manje ili 1 veća torta
400 g kockastog keksa
6 banana
3 kesice C pudinga sa ukusom banane
900 ml mleka + za potapanje keksa
1 kesica C vanilin šećera
4 kašike šećera
50 g margarina
50 g lešnika ili oraha mlevenih
50 g brusnice suve
rum po ukusu
100 g bele čokolade
5 do 6 kapi ekstrata od brusnice
1 dl mleka
1 kašika ruma
150 g čokolade
3 kašike ulja
2 kašike mleka
2 duguljasta kalupa ili jedan veći
Prvo skuvati puding od banane tako što prah rastvorite u malo hladnog mleka. Ostatak stavite da završi, dodajte šećer i C vanilin šećer i ukuvajte puding. Svo vreme mešajte žicom da se ne bi zgrudvao.
Kuvani puding sklonite sa ringle i umešajte margarin da se otopi. Fil podelite na dva dela, jer ga ima dovoljno za 2 torte.
U vruć puding dodajte izlomljen keks (250 g), lešnike i brusnice.
Sada pravougaoni kalup 30x15 obložite providnom folijom, ostavljajući malo više preko ivica.
U kalup sipati deo fila, pa složiti cele banane isečene po horizontali. Preko banana nanesite opet red fila. Sada poređajte red keksa umočen u mleko sa rumom. Ostavite sa strane dok pripremite čokoladu.
Izlomljenu belu čokoladu stavite u posudu, dodajte ekstrakt od brusnice i otopite u kompaktnu masu na niskoj temperaturi ili pari. Ovu čokoladu prelijte preko reda keksa. Opet stavite red keksa koji ste umočili u mleko s rumom.
Napunjen kalup zatvorite viškom folije. Pokrijte daskom, važno da je ravno i ne previše teško i ostavite u frižideru do sutradan da bi se ukusi povezali i keks omekšao.
Sutradan tortu prebacite na tacnu tako što tacnu stavite preko torte i okrenete, tako da vam red keksa ostane dole.
Napravite glazuru od čokolade, ulja i mleka. Prelijte tortu odozgo puštajući da se glazura sliva niz stranice torte.
Tortu dodatno ukrasite krupno seckanim lešnicima.
Ako ste koristili manji kalup sve ponovite još jednom.
Prvo skuvati puding od banane tako što prah rastvorite u malo hladnog mleka. Ostatak stavite da završi, dodajte šećer i C vanilin šećer i ukuvajte puding. Svo vreme mešajte žicom da se ne bi zgrudvao.
Kuvani puding sklonite sa ringle i umešajte margarin da se otopi. Fil podelite na dva dela, jer ga ima dovoljno za 2 torte.
U vruć puding dodajte izlomljen keks (250 g), lešnike i brusnice.
Sada pravougaoni kalup 30x15 obložite providnom folijom, ostavljajući malo više preko ivica.
U kalup sipati deo fila, pa složiti cele banane isečene po horizontali. Preko banana nanesite opet red fila. Sada poređajte red keksa umočen u mleko sa rumom. Ostavite sa strane dok pripremite čokoladu.
Izlomljenu belu čokoladu stavite u posudu, dodajte ekstrakt od brusnice i otopite u kompaktnu masu na niskoj temperaturi ili pari. Ovu čokoladu prelijte preko reda keksa. Opet stavite red keksa koji ste umočili u mleko s rumom.
Napunjen kalup zatvorite viškom folije. Pokrijte daskom, važno da je ravno i ne previše teško i ostavite u frižideru do sutradan da bi se ukusi povezali i keks omekšao.
Sutradan tortu prebacite na tacnu tako što tacnu stavite preko torte i okrenete, tako da vam red keksa ostane dole.
Napravite glazuru od čokolade, ulja i mleka. Prelijte tortu odozgo puštajući da se glazura sliva niz stranice torte.
Tortu dodatno ukrasite krupno seckanim lešnicima.
Ako ste koristili manji kalup sve ponovite još jednom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.