0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
1,5 tegla od 1 kg
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
1,5 tegla od 1 kg
1,5 kg kajsija (pola kg otpadne u ljuštenju i košticama)
1 kg šećera
1 kesica C limuntusa
1 limun
Kajsije ljuštiti i svaku oljuštenu stavljati u krečnu vodu.
Kad i poslednju kajsiju oljuštimo treba da odstoje 30 min u krečnoj vodi.
Zatim kajsije isprati sa vodom pa svaku kajsiju iseći na pola, vaditi košticu i spuštati u vodu gde je razmućen C limuntus.(2 l vode 1 C limuntus)
U ovoj vodi kajsije treba da odstoje još 30 min.
Ušpinovati šećer sa 2 dl vode, pa kada se šećer istopio staviti proceđene kajsije i kuvati oko 30 min.
Pred kraj dodati limun isečen na kolutove.
Pokupiti penu pa šerpu povezati sa mokrom krpom i tek sutradan sipati u tegle.
Krečna voda:
U malo kreča (šaka ugašenog kreča ili u prahu) sipati vodu oko 2 l i razmutiti dobro pa ostaviti 10 min dok se voda izbistri, a kreč padne na dno.
Lagano u drugom sudu sipati vodu iz kreča, procediti ali vodeći računa da ne krene i kreč.
Kajsije ljuštiti i svaku oljuštenu stavljati u krečnu vodu.
Kad i poslednju kajsiju oljuštimo treba da odstoje 30 min u krečnoj vodi.
Zatim kajsije isprati sa vodom pa svaku kajsiju iseći na pola, vaditi košticu i spuštati u vodu gde je razmućen C limuntus.(2 l vode 1 C limuntus)
U ovoj vodi kajsije treba da odstoje još 30 min.
Ušpinovati šećer sa 2 dl vode, pa kada se šećer istopio staviti proceđene kajsije i kuvati oko 30 min.
Pred kraj dodati limun isečen na kolutove.
Pokupiti penu pa šerpu povezati sa mokrom krpom i tek sutradan sipati u tegle.
Krečna voda:
U malo kreča (šaka ugašenog kreča ili u prahu) sipati vodu oko 2 l i razmutiti dobro pa ostaviti 10 min dok se voda izbistri, a kreč padne na dno.
Lagano u drugom sudu sipati vodu iz kreča, procediti ali vodeći računa da ne krene i kreč.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.