0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
20
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
20
1 kg belog grožđa bez semena
100 g badema
1,25 kg šećera
3 dl vode
1 kesica C Limuntus
1 ceo limun
po želji list rozetle
Očistite grožđe od peteljki, dobro ga operite i ostavite da se ocedi.
Dok se grožđe cedi i suši, u sud u koji ćete kuvati slatko sipajte šećer i vodu i na laganoj vatri kuvajte dok sirup koji ste dobili ne počne da se zgušnjava. Tek tada dodajte grožđe.
Pojačajte vatru. Slatko nemojte mešati, tek povremeno protresite šerpu da bi sva zrna bila obložena šećerom.
Ako se tokom kuvanja pojavi pena, pažljivo je uklonite kašikom. Ukoliko na pijaci ne pronađete grožđe bez semenki, one će prilkom kuvanja isplivati na površinu, te i njih kašikom uklonite.
Kuvajte slatko sve dok se na površini ne pojave veliki bistri mehuri. Tada dodajte kesicu limunutsa i kolutove limuna po želji.
Limun će vrlo lepo delovati u teglici i donekle napraviti balans sa šećerom. Isto važi i za list rozetle, divne biljke koja se tu i tamo može pronaći na pijacama.
Dodajte i bademe i kuvajte još dva-tri minuta, sklonite ga s ringle.
Sud u kom ste ga kuvali prekrijte pamučnom krpom koju ste pre toga natopili hladnom vodom i dobro je iscedili.
Ostavite sve da stoji do sutradan u isto vreme, a nakon toga slatko sipajte u teglice i dobro ih zatvorite.
Očistite grožđe od peteljki, dobro ga operite i ostavite da se ocedi.
Dok se grožđe cedi i suši, u sud u koji ćete kuvati slatko sipajte šećer i vodu i na laganoj vatri kuvajte dok sirup koji ste dobili ne počne da se zgušnjava. Tek tada dodajte grožđe.
Pojačajte vatru. Slatko nemojte mešati, tek povremeno protresite šerpu da bi sva zrna bila obložena šećerom.
Ako se tokom kuvanja pojavi pena, pažljivo je uklonite kašikom. Ukoliko na pijaci ne pronađete grožđe bez semenki, one će prilkom kuvanja isplivati na površinu, te i njih kašikom uklonite.
Kuvajte slatko sve dok se na površini ne pojave veliki bistri mehuri. Tada dodajte kesicu limunutsa i kolutove limuna po želji.
Limun će vrlo lepo delovati u teglici i donekle napraviti balans sa šećerom. Isto važi i za list rozetle, divne biljke koja se tu i tamo može pronaći na pijacama.
Dodajte i bademe i kuvajte još dva-tri minuta, sklonite ga s ringle.
Sud u kom ste ga kuvali prekrijte pamučnom krpom koju ste pre toga natopili hladnom vodom i dobro je iscedili.
Ostavite sve da stoji do sutradan u isto vreme, a nakon toga slatko sipajte u teglice i dobro ih zatvorite.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.