0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
1 kg očišćenih belih trešanja
1 kg kristal šećera
1 kesica C vanilin šećera
1 šipka vanile
1 limun
2 čaše vode
Trešnje operite i očistite ih od eventualnog lišća, peteljki i koštica. Ostavite da odkaplju na đevđiru.
Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup.
Kada je sirup gotov spustite u njega trešnje. Kuvajte i dalje, pa dodajte C vanilin šećer, vanilu i limun isečen na kolutove (predhodno opran).
Temperatura grejnog tela i dalje treba da bude jaka. Slatko je gotovo kada sirup sipan iz kašike, ne teče u jednom mlazu već u prekidima, tj. u teškim kapima.
Tada openite i pokrijte sa čistom kuhinjskom krpom. Ostavite da stoji 12 sata.
Pripremite čiste, suve teglice sipajte slatko u njih pazeći da u svakoj bude dovoljno plodova i safta.
Povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.
Slatko će trajati nepromnenjeno sve do sledeće godine. Naravno, ako ga ne pojedete do tad.
Trešnje operite i očistite ih od eventualnog lišća, peteljki i koštica. Ostavite da odkaplju na đevđiru.
Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup.
Kada je sirup gotov spustite u njega trešnje. Kuvajte i dalje, pa dodajte C vanilin šećer, vanilu i limun isečen na kolutove (predhodno opran).
Temperatura grejnog tela i dalje treba da bude jaka. Slatko je gotovo kada sirup sipan iz kašike, ne teče u jednom mlazu već u prekidima, tj. u teškim kapima.
Tada openite i pokrijte sa čistom kuhinjskom krpom. Ostavite da stoji 12 sata.
Pripremite čiste, suve teglice sipajte slatko u njih pazeći da u svakoj bude dovoljno plodova i safta.
Povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.
Slatko će trajati nepromnenjeno sve do sledeće godine. Naravno, ako ga ne pojedete do tad.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.