0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
10
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
10
1 kg očišćenih višanja
500-600 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
Višnje oprati, očistiti i izmeriti.
Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red višanja, red šećera). Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da višnje malo puste sok.
Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.
Pred kraj kuvanja dodati C vanilin šećer i promešati mikserom, malo smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.
Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30 minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti.
Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.
Višnje oprati, očistiti i izmeriti.
Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red višanja, red šećera). Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da višnje malo puste sok.
Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.
Pred kraj kuvanja dodati C vanilin šećer i promešati mikserom, malo smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.
Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30 minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti.
Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.