0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Srednje
5
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
5
5 kg Šljiva
1 kg Šećer
1 malo Rendana jabuka
Mnogo lakse je spremiti pekmez u lerni nego kuvati ga. Zahteva manje paznje. Mesanje na svakih 10 do 15 minuta a ukus je identican.
Oprati sljive. Izvaditi kostice. U dublji pleh od rerne na dno sipati malo vode, zatim izruciti sljive.
Rerna je ukljucena na nizoj temperaturi. Kod mene je 150 stepeni. Prvih pola sata ce voce da ispusta sok. Nakon toga mesati na svakih 10 do 15 minuta.
Moze se opciono dodati rendana jabuka. Ona sadrzi pektin i brze ce nam se zgusnuti pekmez, a na ukusu necemo nista pokvariti.
Dodajemo i secer i vanil secer. Vanil secer ce dati jos bolju aromu.
Ova priprema ce zahtevati oko 3 sata. Mada sve zavisi od gustine koju zelimo postici. Opciono dodati konzervans.
Teglice sterilisemo i u vruce sipamo pekmez.
Teglice sa pekmezom vracamo u lernu da bi se malo stvorila korica. Posle iskljucimo rernu i ostavimo da se pekmez ohladi skroz. Staviti poklopce i nas pekmez je spreman
Prijatno
Mnogo lakse je spremiti pekmez u lerni nego kuvati ga. Zahteva manje paznje. Mesanje na svakih 10 do 15 minuta a ukus je identican.
Oprati sljive. Izvaditi kostice. U dublji pleh od rerne na dno sipati malo vode, zatim izruciti sljive.
Rerna je ukljucena na nizoj temperaturi. Kod mene je 150 stepeni. Prvih pola sata ce voce da ispusta sok. Nakon toga mesati na svakih 10 do 15 minuta.
Moze se opciono dodati rendana jabuka. Ona sadrzi pektin i brze ce nam se zgusnuti pekmez, a na ukusu necemo nista pokvariti.
Dodajemo i secer i vanil secer. Vanil secer ce dati jos bolju aromu.
Ova priprema ce zahtevati oko 3 sata. Mada sve zavisi od gustine koju zelimo postici. Opciono dodati konzervans.
Teglice sterilisemo i u vruce sipamo pekmez.
Teglice sa pekmezom vracamo u lernu da bi se malo stvorila korica. Posle iskljucimo rernu i ostavimo da se pekmez ohladi skroz. Staviti poklopce i nas pekmez je spreman
Prijatno
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.