0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
2 l pekmeza
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
2 l pekmeza
5 kg očišćenih breskvi
1.5 kg šećera
3 kesica C Vanilin šećer
1 sok limuna
1 kašika C Limuntus
1/2 kesica C Vinobran
1/2 kesica C Konzervans
nekoliko sterilizovanih tegli
Pekmez od breskvi divnog mirisa i ukusa, a posebno finu aromu daju mu vanilin šećer i limunov sok.
Najpre operite oko 6 kg breskvi jer na otpad (kožicu i koštice) ode otprilike oko 1 kg. U veliki lonac sipajte vode i stavite na šporet da proključa. Stavite u ključalu vodu breskve i prokuvajte ih 1-2 minuta kako bi kožica lakše sišla. Vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte u drugi lonac sa hladnom vodom, kako bi se što pre ohladile.
Napomena: Ovaj korak možete preskočiti ako su breskve jako zrele i lako mogu da se ogule.
Sa breskvi skinite kožicu, presecite ih i očistite od koštica, pa komade breskvi stavljajte u šerpu u kojoj će se kuvati pekmez. Na breskve sipajte šećer, vanilin šećer, sok limuna, limuntus, vinobran i konzervans, pa varjačom sve dobro izmešajte i ostavite tako da odstoji oko pola sata.
Potom šerpu stavite na jaču vatru da se zagreva. Čim je proključalo smanjite na srednju vatru i kuvajte uz povremeno mešanje varjačom.
Nakon nekih pola sata kuvanja, breskve po želji usitnite ručnom presom (gnječilicom za krompir pire) kako bi se što pre raspale. Kako se pekmez polako zgušnjava, mešajte češće kako vam ne bi zagoreo za dno šerpe. Kuvajte na slabijoj vatri tako da se lagano krčka, ukupno oko 2-3 sata, odnosno dok se ne zgusne. Skidajte penu povremeno tokom kuvanja.
Pri kraju kuvanja štapnim mikserom dodatno malo usitnite pekmez ako ne volite da ostanu komadi voća.
Gustinu pekmeza proverite tako što izvadite jednu kašiku pekmeza na tanjir, ohladite, pa ako vam odgovara gustina, pekmez je gotov.
Sterilizacija i punjenje tegli
U međuvremenu, operite tegle i poklopce i stavite ih u pleh u zagrejanu rernu na 150 stepeni, na 10-15 minuta.
Skuvan topli pekmez sipajte u tople sterilizovane tegle uz pomoć kutlače. Sada pleh sa napunjenim teglama vratite u toplu rernu zagrejanu na 100 stepeni, na još 10-15 minuta, da se gornja površina pekmeza malo zapeče i da se uhvati korica. Ovo je dodatni korak koji osigurava da se pekmez ne pokvari.
Ugasite rernu i ostavite pekmez da se prohladi, pa tegle dobro zatvorite poklopcima.
Napomena: Od ove količine dobije se oko 2 l pekmeza, odnosno oko 3 velike tegle od 700 ml ili oko 6 malih tegli od 300 ml.
Pekmez od breskvi divnog mirisa i ukusa, a posebno finu aromu daju mu vanilin šećer i limunov sok.
Najpre operite oko 6 kg breskvi jer na otpad (kožicu i koštice) ode otprilike oko 1 kg. U veliki lonac sipajte vode i stavite na šporet da proključa. Stavite u ključalu vodu breskve i prokuvajte ih 1-2 minuta kako bi kožica lakše sišla. Vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte u drugi lonac sa hladnom vodom, kako bi se što pre ohladile.
Napomena: Ovaj korak možete preskočiti ako su breskve jako zrele i lako mogu da se ogule.
Sa breskvi skinite kožicu, presecite ih i očistite od koštica, pa komade breskvi stavljajte u šerpu u kojoj će se kuvati pekmez. Na breskve sipajte šećer, vanilin šećer, sok limuna, limuntus, vinobran i konzervans, pa varjačom sve dobro izmešajte i ostavite tako da odstoji oko pola sata.
Potom šerpu stavite na jaču vatru da se zagreva. Čim je proključalo smanjite na srednju vatru i kuvajte uz povremeno mešanje varjačom.
Nakon nekih pola sata kuvanja, breskve po želji usitnite ručnom presom (gnječilicom za krompir pire) kako bi se što pre raspale. Kako se pekmez polako zgušnjava, mešajte češće kako vam ne bi zagoreo za dno šerpe. Kuvajte na slabijoj vatri tako da se lagano krčka, ukupno oko 2-3 sata, odnosno dok se ne zgusne. Skidajte penu povremeno tokom kuvanja.
Pri kraju kuvanja štapnim mikserom dodatno malo usitnite pekmez ako ne volite da ostanu komadi voća.
Gustinu pekmeza proverite tako što izvadite jednu kašiku pekmeza na tanjir, ohladite, pa ako vam odgovara gustina, pekmez je gotov.
Sterilizacija i punjenje tegli
U međuvremenu, operite tegle i poklopce i stavite ih u pleh u zagrejanu rernu na 150 stepeni, na 10-15 minuta.
Skuvan topli pekmez sipajte u tople sterilizovane tegle uz pomoć kutlače. Sada pleh sa napunjenim teglama vratite u toplu rernu zagrejanu na 100 stepeni, na još 10-15 minuta, da se gornja površina pekmeza malo zapeče i da se uhvati korica. Ovo je dodatni korak koji osigurava da se pekmez ne pokvari.
Ugasite rernu i ostavite pekmez da se prohladi, pa tegle dobro zatvorite poklopcima.
Napomena: Od ove količine dobije se oko 2 l pekmeza, odnosno oko 3 velike tegle od 700 ml ili oko 6 malih tegli od 300 ml.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.