burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija

Najbolji mamin pekmez od šljiva

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:

Sastojci

5 kg šljiva

1/2 kg šećera (a može i manje)

3 C vanilin šećera

Najbolji mamin pekmez od šljiva

Koraci pripreme

Šljive oprati, ocediti od vode, ako treba prosušiti ih na krpi ili ubrusu.

Odvojiti na polovine, odstraniti koštice i stavljati naizmenično šljive i šećer u veću šerpu (cca 7kg).

Staviti na ringlu i zagrevati da šećer počne da se otapa, za to vreme uključiti rernu na 100°C, promešati dobro pekmez i ubaciti šerpu u rernu.

Možete povremeno promešati, ali nije neophodno.

Čiste tegle staviti na šporet da se zagrevaju, posle par sati izvaditi šerpu iz rerne.

Sipati pekmez u tegle, tegle staviti u još uvek toplu rernu i ostaviti da se ohladi.

Za to vreme pekmez će formirati koricu na površini, zatvorite tegle poklopcima i odložite za zimu.

Naši proizvodi

Najbolji mamin pekmez od šljiva

Koraci pripreme

Šljive oprati, ocediti od vode, ako treba prosušiti ih na krpi ili ubrusu.

Odvojiti na polovine, odstraniti koštice i stavljati naizmenično šljive i šećer u veću šerpu (cca 7kg).

Staviti na ringlu i zagrevati da šećer počne da se otapa, za to vreme uključiti rernu na 100°C, promešati dobro pekmez i ubaciti šerpu u rernu.

Možete povremeno promešati, ali nije neophodno.

Čiste tegle staviti na šporet da se zagrevaju, posle par sati izvaditi šerpu iz rerne.

Sipati pekmez u tegle, tegle staviti u još uvek toplu rernu i ostaviti da se ohladi.

Za to vreme pekmez će formirati koricu na površini, zatvorite tegle poklopcima i odložite za zimu.

Autor

Lidija

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept