0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
5 kg šljiva
1/2 kg šećera (a može i manje)
3 C vanilin šećera
Šljive oprati, ocediti od vode, ako treba prosušiti ih na krpi ili ubrusu.
Odvojiti na polovine, odstraniti koštice i stavljati naizmenično šljive i šećer u veću šerpu (cca 7kg).
Staviti na ringlu i zagrevati da šećer počne da se otapa, za to vreme uključiti rernu na 100°C, promešati dobro pekmez i ubaciti šerpu u rernu.
Možete povremeno promešati, ali nije neophodno.
Čiste tegle staviti na šporet da se zagrevaju, posle par sati izvaditi šerpu iz rerne.
Sipati pekmez u tegle, tegle staviti u još uvek toplu rernu i ostaviti da se ohladi.
Za to vreme pekmez će formirati koricu na površini, zatvorite tegle poklopcima i odložite za zimu.
Šljive oprati, ocediti od vode, ako treba prosušiti ih na krpi ili ubrusu.
Odvojiti na polovine, odstraniti koštice i stavljati naizmenično šljive i šećer u veću šerpu (cca 7kg).
Staviti na ringlu i zagrevati da šećer počne da se otapa, za to vreme uključiti rernu na 100°C, promešati dobro pekmez i ubaciti šerpu u rernu.
Možete povremeno promešati, ali nije neophodno.
Čiste tegle staviti na šporet da se zagrevaju, posle par sati izvaditi šerpu iz rerne.
Sipati pekmez u tegle, tegle staviti u još uvek toplu rernu i ostaviti da se ohladi.
Za to vreme pekmez će formirati koricu na površini, zatvorite tegle poklopcima i odložite za zimu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.