0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
3-4 tegle
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
3-4 tegle
4 kg smokvi
150 g šećera
2 kesice C vanilin šećera
1/2 kašičice C limuntusa
2 dl vode
listovi rozetle (mirišljava biljka)
Smokve lepo oprati i odstraniti im peteljke. Cele staviti u veći lonac i sipati vodu.
Moje smokve nisu bile krupne, samo par komada, pa ih nisam sekla, a i inače u toku kuvanja one omekšaju i raspadnu se.
Kada sve počne da kuva smanjiti temperaturu, ja sam počela od 8 pa smanjila na 3. Svo vreme se kuvaju poklopljene jer hoće da prska, a povremeno promešajte.
Kuvanje traje od kada počnu da vriju nekih 30 minuta i tada ih treba ispasirati štapnim mikserom.
Dodajte C vanilin šećer, šećer, C limuntus i rozetlu. Nastavite da kuvate još nekih dvadesetak minuta.
Kada se smokve ukuvaju treba da se vidi trag na dnu lonca i tada mogu da se sipaju u tegle.
Marmeladu probajte pa ako vam nije slatka dodajte još šećera i to sve dok još kuva.
Ukuvanu marmeladu sipajte u sterilisane tegle, do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako, na poklopac.
Tegle pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle okrenite i odložite u ostavu za zimu.
Smokve lepo oprati i odstraniti im peteljke. Cele staviti u veći lonac i sipati vodu.
Moje smokve nisu bile krupne, samo par komada, pa ih nisam sekla, a i inače u toku kuvanja one omekšaju i raspadnu se.
Kada sve počne da kuva smanjiti temperaturu, ja sam počela od 8 pa smanjila na 3. Svo vreme se kuvaju poklopljene jer hoće da prska, a povremeno promešajte.
Kuvanje traje od kada počnu da vriju nekih 30 minuta i tada ih treba ispasirati štapnim mikserom.
Dodajte C vanilin šećer, šećer, C limuntus i rozetlu. Nastavite da kuvate još nekih dvadesetak minuta.
Kada se smokve ukuvaju treba da se vidi trag na dnu lonca i tada mogu da se sipaju u tegle.
Marmeladu probajte pa ako vam nije slatka dodajte još šećera i to sve dok još kuva.
Ukuvanu marmeladu sipajte u sterilisane tegle, do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako, na poklopac.
Tegle pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle okrenite i odložite u ostavu za zimu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.