burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija3-4 tegle

Marmelada od smokve

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
3-4 tegle

Sastojci

4 kg smokvi

150 g šećera

2 kesice C vanilin šećera

1/2 kašičice C limuntusa

2 dl vode

listovi rozetle (mirišljava biljka)

Marmelada od smokve

Koraci pripreme

Smokve lepo oprati i odstraniti im peteljke. Cele staviti u veći lonac i sipati vodu.

Moje smokve nisu bile krupne, samo par komada, pa ih nisam sekla, a i inače u toku kuvanja one omekšaju i raspadnu se.

Kada sve počne da kuva smanjiti temperaturu, ja sam počela od 8 pa smanjila na 3. Svo vreme se kuvaju poklopljene jer hoće da prska, a povremeno promešajte.

Kuvanje traje od kada počnu da vriju nekih 30 minuta i tada ih treba ispasirati štapnim mikserom.

Dodajte C vanilin šećer, šećer, C limuntus i rozetlu. Nastavite da kuvate još nekih dvadesetak minuta.

Kada se smokve ukuvaju treba da se vidi trag na dnu lonca i tada mogu da se sipaju u tegle.

Marmeladu probajte pa ako vam nije slatka dodajte još šećera i to sve dok još kuva.

Ukuvanu marmeladu sipajte u sterilisane tegle, do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako, na poklopac.

Tegle pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle okrenite i odložite u ostavu za zimu.

Naši proizvodi

Marmelada od smokve

Koraci pripreme

Smokve lepo oprati i odstraniti im peteljke. Cele staviti u veći lonac i sipati vodu.

Moje smokve nisu bile krupne, samo par komada, pa ih nisam sekla, a i inače u toku kuvanja one omekšaju i raspadnu se.

Kada sve počne da kuva smanjiti temperaturu, ja sam počela od 8 pa smanjila na 3. Svo vreme se kuvaju poklopljene jer hoće da prska, a povremeno promešajte.

Kuvanje traje od kada počnu da vriju nekih 30 minuta i tada ih treba ispasirati štapnim mikserom.

Dodajte C vanilin šećer, šećer, C limuntus i rozetlu. Nastavite da kuvate još nekih dvadesetak minuta.

Kada se smokve ukuvaju treba da se vidi trag na dnu lonca i tada mogu da se sipaju u tegle.

Marmeladu probajte pa ako vam nije slatka dodajte još šećera i to sve dok još kuva.

Ukuvanu marmeladu sipajte u sterilisane tegle, do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako, na poklopac.

Tegle pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle okrenite i odložite u ostavu za zimu.

Autor

blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept