0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
2 tegle od 730 g
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
2 tegle od 730 g
2 kg šljiva ringlov
300 g šećera
2 kesice C vanilin šećera
1 kesica C želatina
1/2 kašičice C limuntusa
Šljive dobro oprati i odstraniti koštice. Staviti ih u pekač, posuti šećerom i poklopiti. Ostaviti da stoje 3 do 4 sata da se šećer otopi i šljive puste sok.
Staviti pekač u zagrejanu rernu na 170 C stepeni, sa toplim vazduhom, oko 1 sat, da se šljive zagreju. Meni su se odozgo malo zapekle, ali to ne smeta, samo je marmelada dobila malo tamniju boju.
Sada štapnim mikserom usitniti šljive u kašu. Dodati C vanilin šećer, C limuntus i C želatin onako praškast posuti odozgo bez rastvaranja. Promešajte da se želatin lepo otopi, poklopite i vratite u rernu na 30 minuta.
Marmeladu sipajte u sterilisane tegle do vrha i dobro zatvorite metalnim poklopcem. Okrenite tegle naopako, pokrijte i ostavite da se ohlade. Vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.
Ovako spremljena marmelada je bez konzervansa jer način punjenja i hladjenja vakumira tegle pa tako mogu da sačekaju i sledeću sezonu. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru.
Šljive dobro oprati i odstraniti koštice. Staviti ih u pekač, posuti šećerom i poklopiti. Ostaviti da stoje 3 do 4 sata da se šećer otopi i šljive puste sok.
Staviti pekač u zagrejanu rernu na 170 C stepeni, sa toplim vazduhom, oko 1 sat, da se šljive zagreju. Meni su se odozgo malo zapekle, ali to ne smeta, samo je marmelada dobila malo tamniju boju.
Sada štapnim mikserom usitniti šljive u kašu. Dodati C vanilin šećer, C limuntus i C želatin onako praškast posuti odozgo bez rastvaranja. Promešajte da se želatin lepo otopi, poklopite i vratite u rernu na 30 minuta.
Marmeladu sipajte u sterilisane tegle do vrha i dobro zatvorite metalnim poklopcem. Okrenite tegle naopako, pokrijte i ostavite da se ohlade. Vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.
Ovako spremljena marmelada je bez konzervansa jer način punjenja i hladjenja vakumira tegle pa tako mogu da sačekaju i sledeću sezonu. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.