0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
za oko 1,75 l marmelade
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
za oko 1,75 l marmelade
1 kg očišćenih šljiva
1 kg očišćenih krušaka
500 g očišćenih breskvi
500 g očišćenih kajsija
800 g šećera
sok polovine komad limuna
Pripremite ovu preukusnu marmeladu i kombinujte je uz mnoga slatka peciva.
Najpre operite i pripremite svo voće. Šljive operite, presecite na polovine i izvadite koštice. Gledajte da imate ukupno barem 1100 g šljiva kako bi bez koštica dobili tačno 1 kg.
Kruške operite, ogulite, presecite na polovine i iščistite sredinu, a potom ih iseckajte na sitnije komade. Neka ukupna količina krušaka bude barem oko 1400 g da bi bez otpada dobili 1 kg.
Breskve i kajsije operite, pa ih prokuvajte u ključaloj vodi 2-3 minuta kako bi im lakše ogulili kožicu. Odlijte vruću vodu, u lonac sipajte hladnu vodu da se voće prohladi, pa mu nožem svucite kožicu, a potom izvadite koštice iz sredine. Gledajte da imate barem oko 1300 g breskvi i kajsija zajedno, kako bi bez otpada dobili 1 kg.
Sada svo očišćeno voće stavite u veliku šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, sok limuna i limuntus, dobro promešajte varjačom i ostavite da voće pusti sokove, oko 30-40 minuta.
Šerpu sa voćem stavite na šporet na najjaču vatru i pustite da proključa. Smanjite vatru i kuvajte uz povremeno mešanje oko pola sata, pa kada voće malo omekša, izgnječite ga uz pomoć ručne prese (za krompir pire). Nastavite kuvati na srednjoj vatri. Nakon još oko pola sata kuvanja, skinite šerpu sa vatre i marmeladu dobro izmiksajte štapnim mikserom da bude potpuno glatke i ujednačene strukture.
Vratite na vatru i kuvajte uz povremeno mešanje do željene gustine, sve ukupno oko 2,5-3 sata. Kako se marmelada bude zgušnjavala, smanjite vatru postepeno na sasvim laganu, da na dnu ne bi zagorela i mešajte češće varjačom. Povremeno skidajte penu kašikom sa gornje površine.
Savet: Gustinu marmelade proverite tako što izvadite jednu kašičicu na hladan tanjir pa ako se ne razliva i odgovara vam gustina, marmelada je gotova.
Pred sam kraj kuvanja dodajte konzervans i dobro promešajte. Prokuvajte još minut-dva i ugasite vatru.
U međuvremenu operite tegle, složite ih u pleh zajedno sa poklopcima, i sterilizujte ih u zagrejanoj rerni na 100 stepeni, 10-15 minuta. Topli džem sipajte u mlake tegle (na ovaj način staklo neće popucati), uz pomoć kutlače. Vratite pleh sa napunjenim teglama nazad u rernu na 100 stepeni još oko 10 minuta, da se blago zapeče i formira korica na površini. Kad se tegle prohlade, dobro ih zatvorite poklopcima.
Marmeladu čuvajte na hladnijem i mračnom mestu, najbolje u ostavi, a nakon otvaranja u frižideru.
Pripremite ovu preukusnu marmeladu i kombinujte je uz mnoga slatka peciva.
Najpre operite i pripremite svo voće. Šljive operite, presecite na polovine i izvadite koštice. Gledajte da imate ukupno barem 1100 g šljiva kako bi bez koštica dobili tačno 1 kg.
Kruške operite, ogulite, presecite na polovine i iščistite sredinu, a potom ih iseckajte na sitnije komade. Neka ukupna količina krušaka bude barem oko 1400 g da bi bez otpada dobili 1 kg.
Breskve i kajsije operite, pa ih prokuvajte u ključaloj vodi 2-3 minuta kako bi im lakše ogulili kožicu. Odlijte vruću vodu, u lonac sipajte hladnu vodu da se voće prohladi, pa mu nožem svucite kožicu, a potom izvadite koštice iz sredine. Gledajte da imate barem oko 1300 g breskvi i kajsija zajedno, kako bi bez otpada dobili 1 kg.
Sada svo očišćeno voće stavite u veliku šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, sok limuna i limuntus, dobro promešajte varjačom i ostavite da voće pusti sokove, oko 30-40 minuta.
Šerpu sa voćem stavite na šporet na najjaču vatru i pustite da proključa. Smanjite vatru i kuvajte uz povremeno mešanje oko pola sata, pa kada voće malo omekša, izgnječite ga uz pomoć ručne prese (za krompir pire). Nastavite kuvati na srednjoj vatri. Nakon još oko pola sata kuvanja, skinite šerpu sa vatre i marmeladu dobro izmiksajte štapnim mikserom da bude potpuno glatke i ujednačene strukture.
Vratite na vatru i kuvajte uz povremeno mešanje do željene gustine, sve ukupno oko 2,5-3 sata. Kako se marmelada bude zgušnjavala, smanjite vatru postepeno na sasvim laganu, da na dnu ne bi zagorela i mešajte češće varjačom. Povremeno skidajte penu kašikom sa gornje površine.
Savet: Gustinu marmelade proverite tako što izvadite jednu kašičicu na hladan tanjir pa ako se ne razliva i odgovara vam gustina, marmelada je gotova.
Pred sam kraj kuvanja dodajte konzervans i dobro promešajte. Prokuvajte još minut-dva i ugasite vatru.
U međuvremenu operite tegle, složite ih u pleh zajedno sa poklopcima, i sterilizujte ih u zagrejanoj rerni na 100 stepeni, 10-15 minuta. Topli džem sipajte u mlake tegle (na ovaj način staklo neće popucati), uz pomoć kutlače. Vratite pleh sa napunjenim teglama nazad u rernu na 100 stepeni još oko 10 minuta, da se blago zapeče i formira korica na površini. Kad se tegle prohlade, dobro ih zatvorite poklopcima.
Marmeladu čuvajte na hladnijem i mračnom mestu, najbolje u ostavi, a nakon otvaranja u frižideru.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.