0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Lako
5
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
5
2 kg divljih krušaka
3 kašika šećera
1 kašika "C" vanilin šećera, u svaku teglu
Kompot je voće ukuvano u sirupu od vode i šećera ili u sopstvenom soku. Priprema se s malim dodatkom šećera, pa je zato potrebna pasterizacija. Ko jednom proba ovaj kompot uvek će pamtiti aromu i ukus kruške. I u hladnoj zimi i u letnjim vrućinama kompot od divlje kruške uvek će vam podići raspoloženje.
U tegle (od 800gr - 1kg)naređati kruškice i svaku naliti vodom do vrha.
Kruškice za kompot ne smeju biti prezrele, već čvrste i zrele.
Zatim tu vodu izručiti u šerpu.
Na jednu teglu voća staviti 3-4 kašike šećera(ja uvek stavljam samo 3) i po jednu kašiku "C" vanilin šećera, pa staviti da provri.
Količina šećera zavisi od slatkoće voća od koga se spravlja kompot, ali i od ukusa.
Zatim rastvor ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u tegle.
Pasterizacija:
Tegle zatvoriti i staviti u dublji lonac na čije dno je stavljena krpa, preliti ih vodom otprilike do poklopca.
Kada voda proključa, kuvati još 7-10minuta..
Vruće tegle dobro ušuškati i ostaviti da prenoće.
Kompot je voće ukuvano u sirupu od vode i šećera ili u sopstvenom soku. Priprema se s malim dodatkom šećera, pa je zato potrebna pasterizacija. Ko jednom proba ovaj kompot uvek će pamtiti aromu i ukus kruške. I u hladnoj zimi i u letnjim vrućinama kompot od divlje kruške uvek će vam podići raspoloženje.
U tegle (od 800gr - 1kg)naređati kruškice i svaku naliti vodom do vrha.
Kruškice za kompot ne smeju biti prezrele, već čvrste i zrele.
Zatim tu vodu izručiti u šerpu.
Na jednu teglu voća staviti 3-4 kašike šećera(ja uvek stavljam samo 3) i po jednu kašiku "C" vanilin šećera, pa staviti da provri.
Količina šećera zavisi od slatkoće voća od koga se spravlja kompot, ali i od ukusa.
Zatim rastvor ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u tegle.
Pasterizacija:
Tegle zatvoriti i staviti u dublji lonac na čije dno je stavljena krpa, preliti ih vodom otprilike do poklopca.
Kada voda proključa, kuvati još 7-10minuta..
Vruće tegle dobro ušuškati i ostaviti da prenoće.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.