burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija3

Indijski džem od šljiva

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
3

Sastojci

1 kg šljiva bez koštica

200 g šećera

1 kašika soka od limuna

1 kašičica cimeta

2 štapića cimeta

1 C vanilin šećer

malo putera

Indijski džem od šljiva

Koraci pripreme

Sterilizujemo teglu ili tegle ako koristite veće količine voća.

Stavimo u friz jedan tanjirić, sa kojim ćemo lako kasnije proveriti da li nam je džem skuvan.

Stavimo oljuštene šljive u šerpu, dodamo 100 ml vode. Prokuvamo oko 5 minuta.

Zatim dodamo šećer, C vanilin šećer, cimet i sok od limuna i krčkamo oko 10 minuta, mešajući s vremena na vreme.

Posle toga pojačamo temperaturu i pustimo džem da vri oko 5 minuta.

Izvadimo tanjirić iz friza pa sipamo malo džema na njega. Ako se odmah stegne, džem je gotov.

Ukoliko imate termometar za šećer onda bi to bilo na 105 stepeni C.

Ostavimo oko 15 minuta da se ohladi, ovo će sprečiti veće komade voća da potonu na dno.

Zatim dodamo puter, koji će pokupiti suvišnu penu. Uspemo u teglu i dobro zatvorimo.

Naši proizvodi

Indijski džem od šljiva

Koraci pripreme

Sterilizujemo teglu ili tegle ako koristite veće količine voća.

Stavimo u friz jedan tanjirić, sa kojim ćemo lako kasnije proveriti da li nam je džem skuvan.

Stavimo oljuštene šljive u šerpu, dodamo 100 ml vode. Prokuvamo oko 5 minuta.

Zatim dodamo šećer, C vanilin šećer, cimet i sok od limuna i krčkamo oko 10 minuta, mešajući s vremena na vreme.

Posle toga pojačamo temperaturu i pustimo džem da vri oko 5 minuta.

Izvadimo tanjirić iz friza pa sipamo malo džema na njega. Ako se odmah stegne, džem je gotov.

Ukoliko imate termometar za šećer onda bi to bilo na 105 stepeni C.

Ostavimo oko 15 minuta da se ohladi, ovo će sprečiti veće komade voća da potonu na dno.

Zatim dodamo puter, koji će pokupiti suvišnu penu. Uspemo u teglu i dobro zatvorimo.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept