0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
3
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
3
1 kg šljiva bez koštica
200 g šećera
1 kašika soka od limuna
1 kašičica cimeta
2 štapića cimeta
1 C vanilin šećer
malo putera
Sterilizujemo teglu ili tegle ako koristite veće količine voća.
Stavimo u friz jedan tanjirić, sa kojim ćemo lako kasnije proveriti da li nam je džem skuvan.
Stavimo oljuštene šljive u šerpu, dodamo 100 ml vode. Prokuvamo oko 5 minuta.
Zatim dodamo šećer, C vanilin šećer, cimet i sok od limuna i krčkamo oko 10 minuta, mešajući s vremena na vreme.
Posle toga pojačamo temperaturu i pustimo džem da vri oko 5 minuta.
Izvadimo tanjirić iz friza pa sipamo malo džema na njega. Ako se odmah stegne, džem je gotov.
Ukoliko imate termometar za šećer onda bi to bilo na 105 stepeni C.
Ostavimo oko 15 minuta da se ohladi, ovo će sprečiti veće komade voća da potonu na dno.
Zatim dodamo puter, koji će pokupiti suvišnu penu. Uspemo u teglu i dobro zatvorimo.
Sterilizujemo teglu ili tegle ako koristite veće količine voća.
Stavimo u friz jedan tanjirić, sa kojim ćemo lako kasnije proveriti da li nam je džem skuvan.
Stavimo oljuštene šljive u šerpu, dodamo 100 ml vode. Prokuvamo oko 5 minuta.
Zatim dodamo šećer, C vanilin šećer, cimet i sok od limuna i krčkamo oko 10 minuta, mešajući s vremena na vreme.
Posle toga pojačamo temperaturu i pustimo džem da vri oko 5 minuta.
Izvadimo tanjirić iz friza pa sipamo malo džema na njega. Ako se odmah stegne, džem je gotov.
Ukoliko imate termometar za šećer onda bi to bilo na 105 stepeni C.
Ostavimo oko 15 minuta da se ohladi, ovo će sprečiti veće komade voća da potonu na dno.
Zatim dodamo puter, koji će pokupiti suvišnu penu. Uspemo u teglu i dobro zatvorimo.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.