0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
4
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
4
5 kg smokava (očišćenih)
2 kg šećera
3 kesice C vanilin šećera
Smokve oprati, očistiti, iseći, izmeriti i staviti u šerpu. Usitniti štapnim mikserom. Sipati i šećer.
Promešati, staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Kad tečnost uvri i džem bude gušći, neprestano mešati. Izvaditi malo džema na tacnu, ohladiti i proveriti gustinu. Pred kraj kuvanja dodati C vanilin šećer.
Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle pola sata izvaditi tegle i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade.
Topao džem sipati u tople tegle, vratiti u toplu (isključenu) rernu na još 15 minuta.
Izvaditi, dobro zatvoriti tegle, uviti ih u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
Smokve oprati, očistiti, iseći, izmeriti i staviti u šerpu. Usitniti štapnim mikserom. Sipati i šećer.
Promešati, staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Kad tečnost uvri i džem bude gušći, neprestano mešati. Izvaditi malo džema na tacnu, ohladiti i proveriti gustinu. Pred kraj kuvanja dodati C vanilin šećer.
Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle pola sata izvaditi tegle i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade.
Topao džem sipati u tople tegle, vratiti u toplu (isključenu) rernu na još 15 minuta.
Izvaditi, dobro zatvoriti tegle, uviti ih u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.