0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Lako
18
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
18
Dok još uvek ima šljiva, predlažem vam da pripremite ovaj starinski, zdrav džem, koji mogu koristiti i oni koji izbegavaju šećer, a uz to ostaju ljuske, koje ja posebno volim da vidim u džemu...
Operite šljive i izvadite im koštice. Stavite ih u veći, dublji pleh ili tepsiju i rasporedite ih.
Stavite sud sa šljivama u rernu i uključite je na 250 stepeni. Ostavite ih da se peku, bez ikakvih dodataka. Nakon dvadesetak minuta smanjite na 150 stepeni, promešajte lagano i malo odškrinite rernu (pomoću varjače i sl.) kako bi izlazila para. Dodajte vanilin šećer pa pecite još oko sat vremena, videćete po gustini šljiva ali nemojte da budu potpuno suve, jer će se prilikom hlađenja dodatno zgusnuti..
Gotov i vruć džem sipajte u dobro oprane i u rerni zagrejane tegle, zatvorite ih original poklopcem i ostavite umotane u ćebe (ušuškane) kako bi se postepeno hladile. Potpuno hladne ostavite sa ostalom zimnicom.
Dok još uvek ima šljiva, predlažem vam da pripremite ovaj starinski, zdrav džem, koji mogu koristiti i oni koji izbegavaju šećer, a uz to ostaju ljuske, koje ja posebno volim da vidim u džemu...
Operite šljive i izvadite im koštice. Stavite ih u veći, dublji pleh ili tepsiju i rasporedite ih.
Stavite sud sa šljivama u rernu i uključite je na 250 stepeni. Ostavite ih da se peku, bez ikakvih dodataka. Nakon dvadesetak minuta smanjite na 150 stepeni, promešajte lagano i malo odškrinite rernu (pomoću varjače i sl.) kako bi izlazila para. Dodajte vanilin šećer pa pecite još oko sat vremena, videćete po gustini šljiva ali nemojte da budu potpuno suve, jer će se prilikom hlađenja dodatno zgusnuti..
Gotov i vruć džem sipajte u dobro oprane i u rerni zagrejane tegle, zatvorite ih original poklopcem i ostavite umotane u ćebe (ušuškane) kako bi se postepeno hladile. Potpuno hladne ostavite sa ostalom zimnicom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.