0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
20
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
20
5 kg šipurka
2 kg šećera
2 kesice C vanilin šećera
po potrebi voda
Šipurak očistiti oštrim nožem (odseći crni deo) i dobro oprati.
Staviti u lonac,naliti vodom i kuvati.
Kada je skuvano procediti i samleti na mašini za mlevenje mesa uz dodavanje vode u kojoj se kuvao kako ne bi bio isuviše gust.
Procediti dva puta kroz ređu cediljku i jednom kroz gušću cediljku.
Sipati u šerpu, dodati šećer, C vanilin šećer, izmešati i staviti na vatru.
Kuvati na umerenoj vatri oko dva sata uz povremeno mešanje.
Gotov džem skloniti sa vatre, sipati u oprane i sterilisane tegle i dobro zatvoriti poklopcem.
Okrenuti da odstoje na poklopcu dok se ne ohladi džem, pa tegle vratiti u prvobitan položaj i odložiti u ostavu.
Šipurak očistiti oštrim nožem (odseći crni deo) i dobro oprati.
Staviti u lonac,naliti vodom i kuvati.
Kada je skuvano procediti i samleti na mašini za mlevenje mesa uz dodavanje vode u kojoj se kuvao kako ne bi bio isuviše gust.
Procediti dva puta kroz ređu cediljku i jednom kroz gušću cediljku.
Sipati u šerpu, dodati šećer, C vanilin šećer, izmešati i staviti na vatru.
Kuvati na umerenoj vatri oko dva sata uz povremeno mešanje.
Gotov džem skloniti sa vatre, sipati u oprane i sterilisane tegle i dobro zatvoriti poklopcem.
Okrenuti da odstoje na poklopcu dok se ne ohladi džem, pa tegle vratiti u prvobitan položaj i odložiti u ostavu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.