0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
2 tegle
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
2 tegle
2 kg jagoda
500-600 g šećera
1/2 kesice C limuntusa
1 kesica C vanilin šećera
2 kesice C želatina
Jagode oprati i odstraniti zeleni deo. Staviti u veći lonac ili šerpu i posuti šećerom.
Ostaviti jagode da stoje par sati da puste sok. Ovaj postupak možete da preskočite ako nemate vremena da čekate.
Staviti lonac na ringlu i zagrevajte do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 1,5 sat uz mešanje povremeno.
Sada štapnim mikserom usitniti jagode u kašu. Dodajte C vanilin šećer i C limuntus i vratite na ringlu.
Čim počne ponovo da kuva dodajte C želatin koji prethodno malo pokvasite da nabubri, a onda dodajte par kašika vrelog džema i sve sipajte u lonac sa džemom.
Promešajte i ostavite još desetak minuta da kuva. Isključite ringlu i neka vam lonac bude na toploj ringli dok sipate džem u tegle.
Tegle pripremite unapred. Sterilišite ih u vrućoj rerni kao i poklopce.
Džem sipajte onako vruć do vrha tegle. Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako.
Pokrijte tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.
Jagode oprati i odstraniti zeleni deo. Staviti u veći lonac ili šerpu i posuti šećerom.
Ostaviti jagode da stoje par sati da puste sok. Ovaj postupak možete da preskočite ako nemate vremena da čekate.
Staviti lonac na ringlu i zagrevajte do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 1,5 sat uz mešanje povremeno.
Sada štapnim mikserom usitniti jagode u kašu. Dodajte C vanilin šećer i C limuntus i vratite na ringlu.
Čim počne ponovo da kuva dodajte C želatin koji prethodno malo pokvasite da nabubri, a onda dodajte par kašika vrelog džema i sve sipajte u lonac sa džemom.
Promešajte i ostavite još desetak minuta da kuva. Isključite ringlu i neka vam lonac bude na toploj ringli dok sipate džem u tegle.
Tegle pripremite unapred. Sterilišite ih u vrućoj rerni kao i poklopce.
Džem sipajte onako vruć do vrha tegle. Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako.
Pokrijte tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.