burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme< 30 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija4

Štrudla sa makom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
< 30 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
4

Sastojci

1 kg brašna

150 g kristal šećera

4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)

oko 7 dl mleka (ili vode)

1 C suvi kvasac

150 g masti ili margarina (ili posnog margarina)

Za nadev:

600 g maka

500 ml mleka (ili vode)

400 g šećera

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

Razmutite kvasac sa malo šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne.

U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo.

Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste. Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.

Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:
Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe).

Razvijeno testo premažite tanko margarinom, a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da 'kisne'.

Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C.

Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je C šećerom u prahu.

Naši proizvodi

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

Razmutite kvasac sa malo šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne.

U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo.

Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste. Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.

Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:
Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe).

Razvijeno testo premažite tanko margarinom, a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da 'kisne'.

Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C.

Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je C šećerom u prahu.

Autor

Nevena

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept