burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Srednje

broj porcija8

Starinske kiflice sa džemom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
8

Sastojci

Za testo:

500 g Brašna

250 ml Mleko

100 ml Ulje

1 komad Jaje

1 kesica C suvi kvasac

1 kašičica Šećera

1 prstohvat Soli.

Za premazivanje:

50 g Domaće svinjske masti.

Još:

1 komad Žumance

2 kašika Ulje.

Za nadev:

300- 400 g Džema po izboru.

Starinske kiflice sa džemom

Tradicionalne kiflice sa džemom po receptu naših baka. Vraćaju u detinjstvo i neka lepša bezbrižnija vremena.

Koraci pripreme

Mešenje testa:

U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i kašikom brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, jaje, brašno ( iz nekoliko navrata) i so. Umesiti meko glatko testo. Ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta.

Razvijanje testa:

Nadošlo testo razviti u što tanju pravougaonu koru. Polovinu kore premazati sa malo domaće svinjske masti. Preklopiti na pola. Polovinu preklopljene kore ponovo premazati mašću. Ponovo preklopiti na pola. Još jednom premazati mašću i preklopiti. Na kraju se dobije kvadrat testa. Ostaviti da odstoji oko 10- 15 minuta.

Dalji postupak:

Testo pažljivo razviti u koru debljine par milimetara. Iseći na kvadrate željenih dimenzija. Na sredinu svakog kvadrata staviti malo džema po izboru.

Uvijanje kiflica:

Svaki kvadrat presaviti po dijagonali, tako da se dobije trougao. Dva gornja kraja trougla malo razvući, preklopiti jedan preko drugog i saviti nadole. Postupak ponoviti i sa preostalim kvadratima testa.

Premazivanje:

Dobijene kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom sa malo ulja. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

Finalni postupak:

Vruće kiflice odmah uvaljati u šećer u prahu.

Starinske kiflice sa džemom

Tradicionalne kiflice sa džemom po receptu naših baka. Vraćaju u detinjstvo i neka lepša bezbrižnija vremena.

Koraci pripreme

Mešenje testa:

U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i kašikom brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, jaje, brašno ( iz nekoliko navrata) i so. Umesiti meko glatko testo. Ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta.

Razvijanje testa:

Nadošlo testo razviti u što tanju pravougaonu koru. Polovinu kore premazati sa malo domaće svinjske masti. Preklopiti na pola. Polovinu preklopljene kore ponovo premazati mašću. Ponovo preklopiti na pola. Još jednom premazati mašću i preklopiti. Na kraju se dobije kvadrat testa. Ostaviti da odstoji oko 10- 15 minuta.

Dalji postupak:

Testo pažljivo razviti u koru debljine par milimetara. Iseći na kvadrate željenih dimenzija. Na sredinu svakog kvadrata staviti malo džema po izboru.

Uvijanje kiflica:

Svaki kvadrat presaviti po dijagonali, tako da se dobije trougao. Dva gornja kraja trougla malo razvući, preklopiti jedan preko drugog i saviti nadole. Postupak ponoviti i sa preostalim kvadratima testa.

Premazivanje:

Dobijene kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom sa malo ulja. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

Finalni postupak:

Vruće kiflice odmah uvaljati u šećer u prahu.

Autor

Sandra Stojiljković Cvetković
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Čokoladne torte i kolači"

Pošalji recept