0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Srednje
8
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
8
500 g Brašna
250 ml Mleko
100 ml Ulje
1 komad Jaje
1 kesica C suvi kvasac
1 kašičica Šećera
1 prstohvat Soli.
50 g Domaće svinjske masti.
1 komad Žumance
2 kašika Ulje.
300- 400 g Džema po izboru.
Tradicionalne kiflice sa džemom po receptu naših baka. Vraćaju u detinjstvo i neka lepša bezbrižnija vremena.
U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i kašikom brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, jaje, brašno ( iz nekoliko navrata) i so. Umesiti meko glatko testo. Ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta.
Nadošlo testo razviti u što tanju pravougaonu koru. Polovinu kore premazati sa malo domaće svinjske masti. Preklopiti na pola. Polovinu preklopljene kore ponovo premazati mašću. Ponovo preklopiti na pola. Još jednom premazati mašću i preklopiti. Na kraju se dobije kvadrat testa. Ostaviti da odstoji oko 10- 15 minuta.
Testo pažljivo razviti u koru debljine par milimetara. Iseći na kvadrate željenih dimenzija. Na sredinu svakog kvadrata staviti malo džema po izboru.
Svaki kvadrat presaviti po dijagonali, tako da se dobije trougao. Dva gornja kraja trougla malo razvući, preklopiti jedan preko drugog i saviti nadole. Postupak ponoviti i sa preostalim kvadratima testa.
Dobijene kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom sa malo ulja. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
Vruće kiflice odmah uvaljati u šećer u prahu.
Tradicionalne kiflice sa džemom po receptu naših baka. Vraćaju u detinjstvo i neka lepša bezbrižnija vremena.
U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i kašikom brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, jaje, brašno ( iz nekoliko navrata) i so. Umesiti meko glatko testo. Ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta.
Nadošlo testo razviti u što tanju pravougaonu koru. Polovinu kore premazati sa malo domaće svinjske masti. Preklopiti na pola. Polovinu preklopljene kore ponovo premazati mašću. Ponovo preklopiti na pola. Još jednom premazati mašću i preklopiti. Na kraju se dobije kvadrat testa. Ostaviti da odstoji oko 10- 15 minuta.
Testo pažljivo razviti u koru debljine par milimetara. Iseći na kvadrate željenih dimenzija. Na sredinu svakog kvadrata staviti malo džema po izboru.
Svaki kvadrat presaviti po dijagonali, tako da se dobije trougao. Dva gornja kraja trougla malo razvući, preklopiti jedan preko drugog i saviti nadole. Postupak ponoviti i sa preostalim kvadratima testa.
Dobijene kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom sa malo ulja. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
Vruće kiflice odmah uvaljati u šećer u prahu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.