0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Komplikovano
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Komplikovano
Broj porcija:
550 g brašna
250 g margarina
3 žumanceta
1/2 svežeg kvasca
1,5 dl mleka
2 kašike šećera
prstohvat soli
200 g maka
200 g oraha
250 g šećera
100 g suvog grožđa
2 kašike meda
4 C vanilin šećera
kora od jednog limuna
300 ml mleka
2 kašike džema od kajsije
1 narendana kora od narandže
1 kašika C kakaoa
Pola kvasca, dve kašike šećera i 1,5 dl mleka staviti da nadođe.
Jedan margarin izmešati sa tri žumanceta, dodati malo soli, 550 g brašna i nadošli kvasac.
Zamesiti testo i ostaviti da odstoji 10 sati. Nakon toga testo podeliti na četri dela. Razvijati jedno po jedno testo i filovati.
Fil od maka:
200 g mlevenog maka, 2 kašike meda,125 g šećera, 50 g suvoga grožđa, kora jednog limuna izrendana, 2 C vanilin šećera - sve ovo popariti sa 1,5 dl vrelog mleka.
Fil od oraha:
200 g mlevenih oraha, 2 kašike pekmeza od kajsije,125 g šećera, 50 g suvog grožđa, 1 narendana kora od narandže, 1 kašika C kakaoa - sve ovo izmešati i popariti sa 1,5 dl vrelog mleka.
Testa razvijati što tanje i filovati štrudle.
Kada su nafilovane sve četiri štrudle, pustiti da se u tepsiji odmaraju sat vremena, posle toga štrudle premazati sa jednim umućenim jajetom.
Ostaviti da stoji još pola sata, pa još jednom premazati jajetom, izbosti viljuškom štrudle i staviti da se peče 40 minuta na 180 stepeni.
Štrudlu ostaviti da se skroz ohladi, pa tek onda seći.
Štrudla je još bolja kad odstoji dan dva.
Pola kvasca, dve kašike šećera i 1,5 dl mleka staviti da nadođe.
Jedan margarin izmešati sa tri žumanceta, dodati malo soli, 550 g brašna i nadošli kvasac.
Zamesiti testo i ostaviti da odstoji 10 sati. Nakon toga testo podeliti na četri dela. Razvijati jedno po jedno testo i filovati.
Fil od maka:
200 g mlevenog maka, 2 kašike meda,125 g šećera, 50 g suvoga grožđa, kora jednog limuna izrendana, 2 C vanilin šećera - sve ovo popariti sa 1,5 dl vrelog mleka.
Fil od oraha:
200 g mlevenih oraha, 2 kašike pekmeza od kajsije,125 g šećera, 50 g suvog grožđa, 1 narendana kora od narandže, 1 kašika C kakaoa - sve ovo izmešati i popariti sa 1,5 dl vrelog mleka.
Testa razvijati što tanje i filovati štrudle.
Kada su nafilovane sve četiri štrudle, pustiti da se u tepsiji odmaraju sat vremena, posle toga štrudle premazati sa jednim umućenim jajetom.
Ostaviti da stoji još pola sata, pa još jednom premazati jajetom, izbosti viljuškom štrudle i staviti da se peče 40 minuta na 180 stepeni.
Štrudlu ostaviti da se skroz ohladi, pa tek onda seći.
Štrudla je još bolja kad odstoji dan dva.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.