burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija

Zemičke

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:

Sastojci

130 ml vode (sobna temperatura)

75 ml mleka (sobna temperatura)

5 g C suvog kvasca (ili 15 g svežeg kvasca)

450 g brašna T-400

50 g putera (sobna temperatura)

10 g soli 

75 g šećera

semenke

Premaz:

1 jaje 

1 kašika vode

1 prstohvat soli

Zemičke

Koraci pripreme

U posudu od miksera nasuti vodu i mleko, te dodati kvasac da se rastopi. Nakon toga dodati brašno, so i šećer.

Mešati na najslabijoj brzini sa nastavkom za testo, postepeno dodavajući puter. Mešati oko 1 min. ili dok se sastojci ne sjedine, strugajući špatulom testo koje se zalepilo sa strana posude.

Sada povećati brzinu na srednji nivo i nastaviti miksati oko 5 minuta ili dok ne dobijete elastično i sjajno testo.

Sada testo izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu. Mesiti ga na ovaj način, dakle dlanovima ga razvlačite od sebe dok ne počne pucati, pa ga preklopite na centar.

Ako ste pravili testo za pastu onda sigurno znate na šta mislim. Sačekati minut pa ponoviti postupak. Posudu u kojoj će testo narastati, blago pobrašniti. Od testa formirati kuglu, pa staviti u posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena. 

Kada je testo odstojalo, ponovo ga izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu pa ga podeliti na 12 jednakih delova. Svaki od njih oblikovati u kuglu na ovaj način, pa ih ređati na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ređajte ih tako da ima prostora između njih. 

Prekriti ih krpom i ostaviti da narastaju sat i po do dva. Pećnicu zagrejati na 190 stepeni. 

Za to vrijeme zemičke premažite sa mešavinom jajeta, vode i soli. Zasecite ih nožem i pospite semenkama po želji. 

Peći 12 do 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno braon boju. Ja sam ih pekla 16 minuta, ali nije svaka pećnica ista. 

Ako nemate mikser onda slobodno ručno umesite testo, ali nešto duže ćete morati mesiti.

Naši proizvodi

Zemičke

Koraci pripreme

U posudu od miksera nasuti vodu i mleko, te dodati kvasac da se rastopi. Nakon toga dodati brašno, so i šećer.

Mešati na najslabijoj brzini sa nastavkom za testo, postepeno dodavajući puter. Mešati oko 1 min. ili dok se sastojci ne sjedine, strugajući špatulom testo koje se zalepilo sa strana posude.

Sada povećati brzinu na srednji nivo i nastaviti miksati oko 5 minuta ili dok ne dobijete elastično i sjajno testo.

Sada testo izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu. Mesiti ga na ovaj način, dakle dlanovima ga razvlačite od sebe dok ne počne pucati, pa ga preklopite na centar.

Ako ste pravili testo za pastu onda sigurno znate na šta mislim. Sačekati minut pa ponoviti postupak. Posudu u kojoj će testo narastati, blago pobrašniti. Od testa formirati kuglu, pa staviti u posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena. 

Kada je testo odstojalo, ponovo ga izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu pa ga podeliti na 12 jednakih delova. Svaki od njih oblikovati u kuglu na ovaj način, pa ih ređati na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ređajte ih tako da ima prostora između njih. 

Prekriti ih krpom i ostaviti da narastaju sat i po do dva. Pećnicu zagrejati na 190 stepeni. 

Za to vrijeme zemičke premažite sa mešavinom jajeta, vode i soli. Zasecite ih nožem i pospite semenkama po želji. 

Peći 12 do 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno braon boju. Ja sam ih pekla 16 minuta, ali nije svaka pećnica ista. 

Ako nemate mikser onda slobodno ručno umesite testo, ali nešto duže ćete morati mesiti.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept