0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
130 ml vode (sobna temperatura)
75 ml mleka (sobna temperatura)
5 g C suvog kvasca (ili 15 g svežeg kvasca)
450 g brašna T-400
50 g putera (sobna temperatura)
10 g soli
75 g šećera
semenke
1 jaje
1 kašika vode
1 prstohvat soli
U posudu od miksera nasuti vodu i mleko, te dodati kvasac da se rastopi. Nakon toga dodati brašno, so i šećer.
Mešati na najslabijoj brzini sa nastavkom za testo, postepeno dodavajući puter. Mešati oko 1 min. ili dok se sastojci ne sjedine, strugajući špatulom testo koje se zalepilo sa strana posude.
Sada povećati brzinu na srednji nivo i nastaviti miksati oko 5 minuta ili dok ne dobijete elastično i sjajno testo.
Sada testo izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu. Mesiti ga na ovaj način, dakle dlanovima ga razvlačite od sebe dok ne počne pucati, pa ga preklopite na centar.
Ako ste pravili testo za pastu onda sigurno znate na šta mislim. Sačekati minut pa ponoviti postupak. Posudu u kojoj će testo narastati, blago pobrašniti. Od testa formirati kuglu, pa staviti u posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena.
Kada je testo odstojalo, ponovo ga izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu pa ga podeliti na 12 jednakih delova. Svaki od njih oblikovati u kuglu na ovaj način, pa ih ređati na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ređajte ih tako da ima prostora između njih.
Prekriti ih krpom i ostaviti da narastaju sat i po do dva. Pećnicu zagrejati na 190 stepeni.
Za to vrijeme zemičke premažite sa mešavinom jajeta, vode i soli. Zasecite ih nožem i pospite semenkama po želji.
Peći 12 do 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno braon boju. Ja sam ih pekla 16 minuta, ali nije svaka pećnica ista.
Ako nemate mikser onda slobodno ručno umesite testo, ali nešto duže ćete morati mesiti.
U posudu od miksera nasuti vodu i mleko, te dodati kvasac da se rastopi. Nakon toga dodati brašno, so i šećer.
Mešati na najslabijoj brzini sa nastavkom za testo, postepeno dodavajući puter. Mešati oko 1 min. ili dok se sastojci ne sjedine, strugajući špatulom testo koje se zalepilo sa strana posude.
Sada povećati brzinu na srednji nivo i nastaviti miksati oko 5 minuta ili dok ne dobijete elastično i sjajno testo.
Sada testo izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu. Mesiti ga na ovaj način, dakle dlanovima ga razvlačite od sebe dok ne počne pucati, pa ga preklopite na centar.
Ako ste pravili testo za pastu onda sigurno znate na šta mislim. Sačekati minut pa ponoviti postupak. Posudu u kojoj će testo narastati, blago pobrašniti. Od testa formirati kuglu, pa staviti u posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena.
Kada je testo odstojalo, ponovo ga izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu pa ga podeliti na 12 jednakih delova. Svaki od njih oblikovati u kuglu na ovaj način, pa ih ređati na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ređajte ih tako da ima prostora između njih.
Prekriti ih krpom i ostaviti da narastaju sat i po do dva. Pećnicu zagrejati na 190 stepeni.
Za to vrijeme zemičke premažite sa mešavinom jajeta, vode i soli. Zasecite ih nožem i pospite semenkama po želji.
Peći 12 do 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno braon boju. Ja sam ih pekla 16 minuta, ali nije svaka pećnica ista.
Ako nemate mikser onda slobodno ručno umesite testo, ali nešto duže ćete morati mesiti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.