0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
12
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
12
250 ml mleka
180 g kiselog mleka
3 jajeta
100 ml ulja
1 kašičica šećera
40 g svežeg kvasca
1/2 kašičice C praška za pecivo
2 kašičice soli
900 g brašna
150 g margarina
2 kašike mleka
1 kašičica ulja
1 žumance
po potrebi susam
Zagrejati mleko, pa u njemu rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja ručnom žicom za mućenje, umešati kiselo mleko, ulje, nadošli kvasac i izmešati.
Dodati vrlo malo brašna, C prašak za pecivo, posoliti i izmešati, pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo.
Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, mesiti još malo, pa podeliti na 3 dela formirajući jufke.
Jedan deo testa podeliti na 8 delova i svaki deo premesiti formirajući jufkice.
Na radnu površinu sipati malo ulja, staviti jufkicu i razviti oklagijom. Premazati je omekšalim margarinom (sobne temperature).
Rastanjiti drugu jufkicu i staviti preko premazane jufkice. Tako naizmenično ređati i premazivati 7 jufkica.
Preklopiti razvijenom osmom jufkicom, ali se ona ne premazuje margarinom. Razviti oklagijom u veliki krug.
Iseći na 16 trouglova i urolati. Kiflice poređati u pleh obložen pek-papirom.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje dva sata. Uključiti rernu i zagrejati je na 250 stepeni.
Postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa (ukupno dobijate 48 kiflica).
Viljuškom razmutiti žumance, dodati ulje, mleko, izmešati viljuškom i premazati kiflice.
Posuti ih susamom i peći na 200 stepeni 20 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako kiflice ne bi gorele).
Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa poslužiti.
Zagrejati mleko, pa u njemu rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja ručnom žicom za mućenje, umešati kiselo mleko, ulje, nadošli kvasac i izmešati.
Dodati vrlo malo brašna, C prašak za pecivo, posoliti i izmešati, pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo.
Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, mesiti još malo, pa podeliti na 3 dela formirajući jufke.
Jedan deo testa podeliti na 8 delova i svaki deo premesiti formirajući jufkice.
Na radnu površinu sipati malo ulja, staviti jufkicu i razviti oklagijom. Premazati je omekšalim margarinom (sobne temperature).
Rastanjiti drugu jufkicu i staviti preko premazane jufkice. Tako naizmenično ređati i premazivati 7 jufkica.
Preklopiti razvijenom osmom jufkicom, ali se ona ne premazuje margarinom. Razviti oklagijom u veliki krug.
Iseći na 16 trouglova i urolati. Kiflice poređati u pleh obložen pek-papirom.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje dva sata. Uključiti rernu i zagrejati je na 250 stepeni.
Postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa (ukupno dobijate 48 kiflica).
Viljuškom razmutiti žumance, dodati ulje, mleko, izmešati viljuškom i premazati kiflice.
Posuti ih susamom i peći na 200 stepeni 20 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako kiflice ne bi gorele).
Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa poslužiti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.