burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija12

Slane kiflice

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
12

Sastojci

Za testo:

250 ml mleka

180 g kiselog mleka

3 jajeta

100 ml ulja

1 kašičica šećera

40 g svežeg kvasca

1/2 kašičice C praška za pecivo

2 kašičice soli

900 g brašna

Za premazivanje:

150 g margarina

Za premazivanje i posipanje:

2 kašike mleka

1 kašičica ulja

1 žumance

po potrebi susam

Slane kiflice

Koraci pripreme

Zagrejati mleko, pa u njemu rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.

U odgovarajućoj posudi umutiti jaja ručnom žicom za mućenje, umešati kiselo mleko, ulje, nadošli kvasac i izmešati.

Dodati vrlo malo brašna, C prašak za pecivo, posoliti i izmešati, pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo.

Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, mesiti još malo, pa podeliti na 3 dela formirajući jufke.

Jedan deo testa podeliti na 8 delova i svaki deo premesiti formirajući jufkice.

Na radnu površinu sipati malo ulja, staviti jufkicu i razviti oklagijom. Premazati je omekšalim margarinom (sobne temperature).

Rastanjiti drugu jufkicu i staviti preko premazane jufkice. Tako naizmenično ređati i premazivati 7 jufkica.

Preklopiti razvijenom osmom jufkicom, ali se ona ne premazuje margarinom. Razviti oklagijom u veliki krug.

Iseći na 16 trouglova i urolati. Kiflice poređati u pleh obložen pek-papirom.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje dva sata. Uključiti rernu i zagrejati je na 250 stepeni.

Postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa (ukupno dobijate 48 kiflica).

Viljuškom razmutiti žumance, dodati ulje, mleko, izmešati viljuškom i premazati kiflice.

Posuti ih susamom i peći na 200 stepeni 20 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako kiflice ne bi gorele).

Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa poslužiti.

Naši proizvodi

Slane kiflice

Koraci pripreme

Zagrejati mleko, pa u njemu rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.

U odgovarajućoj posudi umutiti jaja ručnom žicom za mućenje, umešati kiselo mleko, ulje, nadošli kvasac i izmešati.

Dodati vrlo malo brašna, C prašak za pecivo, posoliti i izmešati, pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo.

Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, mesiti još malo, pa podeliti na 3 dela formirajući jufke.

Jedan deo testa podeliti na 8 delova i svaki deo premesiti formirajući jufkice.

Na radnu površinu sipati malo ulja, staviti jufkicu i razviti oklagijom. Premazati je omekšalim margarinom (sobne temperature).

Rastanjiti drugu jufkicu i staviti preko premazane jufkice. Tako naizmenično ređati i premazivati 7 jufkica.

Preklopiti razvijenom osmom jufkicom, ali se ona ne premazuje margarinom. Razviti oklagijom u veliki krug.

Iseći na 16 trouglova i urolati. Kiflice poređati u pleh obložen pek-papirom.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje dva sata. Uključiti rernu i zagrejati je na 250 stepeni.

Postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa (ukupno dobijate 48 kiflica).

Viljuškom razmutiti žumance, dodati ulje, mleko, izmešati viljuškom i premazati kiflice.

Posuti ih susamom i peći na 200 stepeni 20 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako kiflice ne bi gorele).

Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa poslužiti.

Autor

Vesna

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept