0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
1 slavski kolač
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
1 slavski kolač
450 ml tople vode
10 g C Suvog pekarskog kvasca instant
1 kašika šećera
120 ml ulja
2 kašičice soli
850 g brašna, meko T400
100 g brašna, meko T400
15 g soli
20 g C Čvrstina
70 ml hladne vode
25 g brašna, meko T400
60 ml hladne vode
Priprema ukrasa:
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, čvrstin i so, a onda postepeno dodajte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase. Nakon tog vremena, na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo, pa sekačima isecite ukrase.
Priprema testa:
U brašno dodajte kvasac i promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu, ulje, šećer i so, pa postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 45 minuta.
Nadošlo testo podelite na dva dela. Od prvog dela napravite loptu i stavite u centar kalupa (sa obručem) prečnika 24 cm.
Drugi deo testa podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite na valjke dužine oko 55-60 cm. Od njih napravite pletenicu i stavite oko prvog dela testa. Pokrijte i ostavite na toplom mestu sat vremena da kolač nadolazi.
Nakon toga pripremite premaz tako što sjedinite brašno i vodu tako da nema grudvica, pa premažite kolač.
Složite pripremljene ukrase i pecite kolač na 180°C oko 1h ili zavisno od vaše rerne. Na polovini pečenja skinite obruč sa kalupa.
Priprema ukrasa:
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, čvrstin i so, a onda postepeno dodajte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase. Nakon tog vremena, na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo, pa sekačima isecite ukrase.
Priprema testa:
U brašno dodajte kvasac i promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu, ulje, šećer i so, pa postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 45 minuta.
Nadošlo testo podelite na dva dela. Od prvog dela napravite loptu i stavite u centar kalupa (sa obručem) prečnika 24 cm.
Drugi deo testa podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite na valjke dužine oko 55-60 cm. Od njih napravite pletenicu i stavite oko prvog dela testa. Pokrijte i ostavite na toplom mestu sat vremena da kolač nadolazi.
Nakon toga pripremite premaz tako što sjedinite brašno i vodu tako da nema grudvica, pa premažite kolač.
Složite pripremljene ukrase i pecite kolač na 180°C oko 1h ili zavisno od vaše rerne. Na polovini pečenja skinite obruč sa kalupa.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.