burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija12

Pogačice sa čvarcima

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
12

Sastojci

900 g brašna

42 g kvasca ili 1 kesica C suvog kvasca

0,5 l mlake vode

200 ml kisele pavlake

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

100 g masti

oko 300 g mlevenih čvaraka

Pogačice sa čvarcima

Koraci pripreme

U mlaku vodu dodajte so i šećer. Umešajte C suvi kvasac i ostavite da nadođe.

Brašno prosejte, dodajte mast, kiselu pavlaku i vodu sa kvascem i od te smese umesite testo. Ostavite ga prekriveno krpom da odstoji, na toplom kako bi naraslo.

Kada se udvostruči razvijte ga oklagijom, a zatim premažite vrelom vodom, prebacite jedan kraj preko drugog, ponovo premažite vrelom vodom i još jednom “presavijte testo”.

Ostavite da odstoji, a u međuvremenu sameljite čvarke. Ako nemate čvarke idealna je i droždina.

Testo ponovo oklagijom razvijte i preko njega premažite smesom od mlevenih čvaraka ili droždine.

Presavite testo po pola i ponovo premažite čvarcima. Ponovo presavijte i ostavite da odstoji.

Kada se testo malo odmorilo, ponovo razvijte oklagijom i vadite okruglom modlom pogačice.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lepo ne porumene.

Od ove smese možete napraviti i mini pogače.

Naši proizvodi

Pogačice sa čvarcima

Koraci pripreme

U mlaku vodu dodajte so i šećer. Umešajte C suvi kvasac i ostavite da nadođe.

Brašno prosejte, dodajte mast, kiselu pavlaku i vodu sa kvascem i od te smese umesite testo. Ostavite ga prekriveno krpom da odstoji, na toplom kako bi naraslo.

Kada se udvostruči razvijte ga oklagijom, a zatim premažite vrelom vodom, prebacite jedan kraj preko drugog, ponovo premažite vrelom vodom i još jednom “presavijte testo”.

Ostavite da odstoji, a u međuvremenu sameljite čvarke. Ako nemate čvarke idealna je i droždina.

Testo ponovo oklagijom razvijte i preko njega premažite smesom od mlevenih čvaraka ili droždine.

Presavite testo po pola i ponovo premažite čvarcima. Ponovo presavijte i ostavite da odstoji.

Kada se testo malo odmorilo, ponovo razvijte oklagijom i vadite okruglom modlom pogačice.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lepo ne porumene.

Od ove smese možete napraviti i mini pogače.

Autor

Verica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept