0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
12
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
12
900 g brašna
42 g kvasca ili 1 kesica C suvog kvasca
0,5 l mlake vode
200 ml kisele pavlake
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
100 g masti
oko 300 g mlevenih čvaraka
U mlaku vodu dodajte so i šećer. Umešajte C suvi kvasac i ostavite da nadođe.
Brašno prosejte, dodajte mast, kiselu pavlaku i vodu sa kvascem i od te smese umesite testo. Ostavite ga prekriveno krpom da odstoji, na toplom kako bi naraslo.
Kada se udvostruči razvijte ga oklagijom, a zatim premažite vrelom vodom, prebacite jedan kraj preko drugog, ponovo premažite vrelom vodom i još jednom “presavijte testo”.
Ostavite da odstoji, a u međuvremenu sameljite čvarke. Ako nemate čvarke idealna je i droždina.
Testo ponovo oklagijom razvijte i preko njega premažite smesom od mlevenih čvaraka ili droždine.
Presavite testo po pola i ponovo premažite čvarcima. Ponovo presavijte i ostavite da odstoji.
Kada se testo malo odmorilo, ponovo razvijte oklagijom i vadite okruglom modlom pogačice.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lepo ne porumene.
Od ove smese možete napraviti i mini pogače.
U mlaku vodu dodajte so i šećer. Umešajte C suvi kvasac i ostavite da nadođe.
Brašno prosejte, dodajte mast, kiselu pavlaku i vodu sa kvascem i od te smese umesite testo. Ostavite ga prekriveno krpom da odstoji, na toplom kako bi naraslo.
Kada se udvostruči razvijte ga oklagijom, a zatim premažite vrelom vodom, prebacite jedan kraj preko drugog, ponovo premažite vrelom vodom i još jednom “presavijte testo”.
Ostavite da odstoji, a u međuvremenu sameljite čvarke. Ako nemate čvarke idealna je i droždina.
Testo ponovo oklagijom razvijte i preko njega premažite smesom od mlevenih čvaraka ili droždine.
Presavite testo po pola i ponovo premažite čvarcima. Ponovo presavijte i ostavite da odstoji.
Kada se testo malo odmorilo, ponovo razvijte oklagijom i vadite okruglom modlom pogačice.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lepo ne porumene.
Od ove smese možete napraviti i mini pogače.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.