0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
4
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
4
600 g brašna
1 kg krompira
1 glavica crnog luka
10 g gernu (prstohvat ili dva)
So, biber, ulje po potrebi
topla voda
C suvi kvasac
U vajnik (posuda) staviti brašno, so, germu (to je kvasac) i malo ulja. Umesiti sa toplom vodom, sve dok testo ne postane glatko (kao za pizzu).
Izvaditi iz vajnik na radnu površinu i podeliti na dva dela (dve loptice). To malo razvući oklagijom i premazati uljem i ostaviti da odstoji 10-tak min.
Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati i oprati. Naravno i ocediti na kraju. U oceđen krompir dodati sitno seckan crni luk, biber i so.
Na velikom stolu razvlačiti testo, može prvo oklagijom uz to dodavajući brašno, da se juvka ne zalepi i popuca.
A zatim rukama, dok se jufka skroz ne rastanji. Jufku preseći nožem po dužini i i po krajevima jufke stavljati smesu od krompira i pouljiti krajeve. Zatim urolati i savijati u krug pitu.
To ponoviti i sa drugom lopticom testa. Pouljiti tepsiju, a i pitu odozgo, kad je stavite u tepsiju. Peći na 180 C dok ne porumeni.
Pita je odlična i na ovaj način možete praviti sirnicu, zeljanicu, pitu sa mesom i razne druge pite.
Recept je iz istočne Bosne, po receptu moje mame i bake, vrlo je jednostavan.
U vajnik (posuda) staviti brašno, so, germu (to je kvasac) i malo ulja. Umesiti sa toplom vodom, sve dok testo ne postane glatko (kao za pizzu).
Izvaditi iz vajnik na radnu površinu i podeliti na dva dela (dve loptice). To malo razvući oklagijom i premazati uljem i ostaviti da odstoji 10-tak min.
Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati i oprati. Naravno i ocediti na kraju. U oceđen krompir dodati sitno seckan crni luk, biber i so.
Na velikom stolu razvlačiti testo, može prvo oklagijom uz to dodavajući brašno, da se juvka ne zalepi i popuca.
A zatim rukama, dok se jufka skroz ne rastanji. Jufku preseći nožem po dužini i i po krajevima jufke stavljati smesu od krompira i pouljiti krajeve. Zatim urolati i savijati u krug pitu.
To ponoviti i sa drugom lopticom testa. Pouljiti tepsiju, a i pitu odozgo, kad je stavite u tepsiju. Peći na 180 C dok ne porumeni.
Pita je odlična i na ovaj način možete praviti sirnicu, zeljanicu, pitu sa mesom i razne druge pite.
Recept je iz istočne Bosne, po receptu moje mame i bake, vrlo je jednostavan.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.