burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija4

Pita krompiruša

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
4

Sastojci

600 g brašna

1 kg krompira

1 glavica crnog luka

10 g gernu (prstohvat ili dva)

So, biber, ulje po potrebi

topla voda

C suvi kvasac

Pita krompiruša

Koraci pripreme

U vajnik (posuda) staviti brašno, so, germu (to je kvasac) i malo ulja. Umesiti sa toplom vodom, sve dok testo ne postane glatko (kao za pizzu).

Izvaditi iz vajnik na radnu površinu i podeliti na dva dela (dve loptice). To malo razvući oklagijom i premazati uljem i ostaviti da odstoji 10-tak min.

Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati i oprati. Naravno i ocediti na kraju. U oceđen krompir dodati sitno seckan crni luk, biber i so.

Na velikom stolu razvlačiti testo, može prvo oklagijom uz to dodavajući brašno, da se juvka ne zalepi i popuca.

A zatim rukama, dok se jufka skroz ne rastanji. Jufku preseći nožem po dužini i i po krajevima jufke stavljati smesu od krompira i pouljiti krajeve. Zatim urolati i savijati u krug pitu.

To ponoviti i sa drugom lopticom testa. Pouljiti tepsiju, a i pitu odozgo, kad je stavite u tepsiju. Peći na 180 C dok ne porumeni.

Pita je odlična i na ovaj način možete praviti sirnicu, zeljanicu, pitu sa mesom i razne druge pite.

Recept je iz istočne Bosne, po receptu moje mame i bake, vrlo je jednostavan.

Naši proizvodi

Pita krompiruša

Koraci pripreme

U vajnik (posuda) staviti brašno, so, germu (to je kvasac) i malo ulja. Umesiti sa toplom vodom, sve dok testo ne postane glatko (kao za pizzu).

Izvaditi iz vajnik na radnu površinu i podeliti na dva dela (dve loptice). To malo razvući oklagijom i premazati uljem i ostaviti da odstoji 10-tak min.

Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati i oprati. Naravno i ocediti na kraju. U oceđen krompir dodati sitno seckan crni luk, biber i so.

Na velikom stolu razvlačiti testo, može prvo oklagijom uz to dodavajući brašno, da se juvka ne zalepi i popuca.

A zatim rukama, dok se jufka skroz ne rastanji. Jufku preseći nožem po dužini i i po krajevima jufke stavljati smesu od krompira i pouljiti krajeve. Zatim urolati i savijati u krug pitu.

To ponoviti i sa drugom lopticom testa. Pouljiti tepsiju, a i pitu odozgo, kad je stavite u tepsiju. Peći na 180 C dok ne porumeni.

Pita je odlična i na ovaj način možete praviti sirnicu, zeljanicu, pitu sa mesom i razne druge pite.

Recept je iz istočne Bosne, po receptu moje mame i bake, vrlo je jednostavan.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept