0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
oko 50
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
oko 50
400 ml vode
200 ml jogurta
1 kg mekog brašna
1 kafena kašičica soli
1 kafena kašičica šećera
50 ml ulja
1 C suvi kvasac
250 g margarina
500 g sitnog sira
2 kašike kisele pavlake
2 žumanca
U posudu dodati toplu vodu, zatim dodati kvasac, šećer i malo brašna (1-2 kašike). Promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Zatim dodati pola mere brašna, jogurt, so i ulje. Promešati da se svi sastojci dobro sjedine. Smesa treba da je glatka i bez grudvica.
Potom dodati preostalo brašno i umesiti testo. Ostaviti da odstoji sat vremena. Kada je testo naraslo opet premesiti i podeliti na 4 dela.
Svaki deo razvući u pravugaonik i narendati margarin, pritisnuti i ponoviti postupak, stim sto na poslednji deo ne rendati margarin.
Malo razvući i presaviti testo. Posuti obe strane brašno i opet malo razvući. Testo podeliti na dva dela.
Jedan deo ostaviti sa strane, a jedan razvući. Sir i pavlaku pomešati (dodati malo soli ako sir nije slan) i premazati jednu polovinu testa sa polovinom fila.
I sa drugom polovinom testa preklopiti. Umutiti žumanca i premazati testo, zatim posoliti susamom ili lanom.
Zatim nožem za picu ili sa običnim nožem seći trake.
Štapiće rukom zavrnuti i ređati u podmazan pleh.
Zagrejati rernu na 200 C i peći 20 minuta.
Od ove mere dobijaju se tri puna pleha.
U posudu dodati toplu vodu, zatim dodati kvasac, šećer i malo brašna (1-2 kašike). Promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Zatim dodati pola mere brašna, jogurt, so i ulje. Promešati da se svi sastojci dobro sjedine. Smesa treba da je glatka i bez grudvica.
Potom dodati preostalo brašno i umesiti testo. Ostaviti da odstoji sat vremena. Kada je testo naraslo opet premesiti i podeliti na 4 dela.
Svaki deo razvući u pravugaonik i narendati margarin, pritisnuti i ponoviti postupak, stim sto na poslednji deo ne rendati margarin.
Malo razvući i presaviti testo. Posuti obe strane brašno i opet malo razvući. Testo podeliti na dva dela.
Jedan deo ostaviti sa strane, a jedan razvući. Sir i pavlaku pomešati (dodati malo soli ako sir nije slan) i premazati jednu polovinu testa sa polovinom fila.
I sa drugom polovinom testa preklopiti. Umutiti žumanca i premazati testo, zatim posoliti susamom ili lanom.
Zatim nožem za picu ili sa običnim nožem seći trake.
Štapiće rukom zavrnuti i ređati u podmazan pleh.
Zagrejati rernu na 200 C i peći 20 minuta.
Od ove mere dobijaju se tri puna pleha.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.