0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
60-70
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
60-70
1,5 kg brašna
mleko po potrebi
2 jaja + 1 belance
1,5 kašika soli
2 kašičice šećera
1,5 kesica C suvog kvasca
180 g kiselog mleka
1 margarin
susam za posipanje
1 žumance za premazivanje
U manju posudu staviti kvasac, 2 kašičice šećera, 2 kašike brašna i 100 ml toplog mleka. Izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira oko 10 minuta.
U vanglu staviti brašno, pa dodati so i promešati. Napraviti rupu po sredini, pa dodati dva jaja i 1 belance, 1 čašu kiselog mleka, aktivirani kvasac i zamestiti toplim mlekom.
Izmesiti lepo, pa testo odmah podeliti na 6 jednakih delova.
Oklagijom svaki deo razvući na krug prečnika 25 cm i svaki premazati šestinom margarina sobne temperature (margarin se takođe deli na 6 delova).
Krug zaseći od spolja ka unutra, ali ne do kraja, na 8 delova, pa preklopiti svaki deo jedan preko drugog.
Ponoviti postupak sa ostalim testom.
Sada svaku sklopljenu lopticu oklagijom razviti u krug prečnika oko 30 cm. Rezati kifle željene veličine (ja od svakog kruga izvadim 12 kiflica).
Kifle ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti da odstoje oko 30 minuta (u zavisnosti od temperature sobe), premazati žumancetom i posuti susamom.
Peći dok ne porumene na 250°C u prethodno zagrejanoj rerni. Pečene kifle premazati uljem.
U manju posudu staviti kvasac, 2 kašičice šećera, 2 kašike brašna i 100 ml toplog mleka. Izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira oko 10 minuta.
U vanglu staviti brašno, pa dodati so i promešati. Napraviti rupu po sredini, pa dodati dva jaja i 1 belance, 1 čašu kiselog mleka, aktivirani kvasac i zamestiti toplim mlekom.
Izmesiti lepo, pa testo odmah podeliti na 6 jednakih delova.
Oklagijom svaki deo razvući na krug prečnika 25 cm i svaki premazati šestinom margarina sobne temperature (margarin se takođe deli na 6 delova).
Krug zaseći od spolja ka unutra, ali ne do kraja, na 8 delova, pa preklopiti svaki deo jedan preko drugog.
Ponoviti postupak sa ostalim testom.
Sada svaku sklopljenu lopticu oklagijom razviti u krug prečnika oko 30 cm. Rezati kifle željene veličine (ja od svakog kruga izvadim 12 kiflica).
Kifle ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti da odstoje oko 30 minuta (u zavisnosti od temperature sobe), premazati žumancetom i posuti susamom.
Peći dok ne porumene na 250°C u prethodno zagrejanoj rerni. Pečene kifle premazati uljem.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.