burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme150 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija40

Kiflice za Megi

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
150 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
40

Sastojci

1 kg brašna

1 kesica C suvog kvasca

300 ml mleka

susam

2 jaja

150 g margarina ili maslaca

soli

šećer

sir ili džem (po želji)

Kiflice za Megi

Koraci pripreme

U mlako mleko razmutiti C suvi kvasac i ravnu kašičicu šećera i ostaviti par minuta.

Odvojiti oko 800 g brašna, dodati prstohvat soli i 50 g margarina ili maslaca.

Lagano rukama umešati mleko u brašno dok se ne dobije kompaktna smesa.

Po potrebi dodati brašno i mesiti sve dok se smesa više ne lepi.

Ostaviti da narasta pokriveno vlažnom krpom oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Kada naraste još jednom premesiti pa podeliti prvo na pola, pa te dve polovine na još pola sve dok se ne dobije 16 jufkica.

Razvući jufke na krugove veličine manjeg tanjira svaku premazati margarinom ili maslacem pa ređati jednu na drugu.

Ređati po četiri kruga jedan na drugi. Na poslednji krug ne mażemo margarin/maslac.

Tako poređane razvući na debljinu od 1 cm i podeliti na trouglove, širine po želji.

Na svaki trougao staviti komad sira ili kašičicu džema ili ih ostaviti prazne. Motati kiflice i redjati u podmazan pleh.

Pokriti pleh krpom i ostaviti da narastu oko pola sata.

Svaku kiflicu namazati umućenim žumancetom i posuti susamom.

Peći na 180 C oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno žutu boju!

Naši proizvodi

Kiflice za Megi

Koraci pripreme

U mlako mleko razmutiti C suvi kvasac i ravnu kašičicu šećera i ostaviti par minuta.

Odvojiti oko 800 g brašna, dodati prstohvat soli i 50 g margarina ili maslaca.

Lagano rukama umešati mleko u brašno dok se ne dobije kompaktna smesa.

Po potrebi dodati brašno i mesiti sve dok se smesa više ne lepi.

Ostaviti da narasta pokriveno vlažnom krpom oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Kada naraste još jednom premesiti pa podeliti prvo na pola, pa te dve polovine na još pola sve dok se ne dobije 16 jufkica.

Razvući jufke na krugove veličine manjeg tanjira svaku premazati margarinom ili maslacem pa ređati jednu na drugu.

Ređati po četiri kruga jedan na drugi. Na poslednji krug ne mażemo margarin/maslac.

Tako poređane razvući na debljinu od 1 cm i podeliti na trouglove, širine po želji.

Na svaki trougao staviti komad sira ili kašičicu džema ili ih ostaviti prazne. Motati kiflice i redjati u podmazan pleh.

Pokriti pleh krpom i ostaviti da narastu oko pola sata.

Svaku kiflicu namazati umućenim žumancetom i posuti susamom.

Peći na 180 C oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno žutu boju!

Autor

Teodora

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept