burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija24 manje ili 12 većih kiflica

Kiflice

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
24 manje ili 12 većih kiflica

Sastojci

350 g brašna T-400

150 g speltinog brašna

200 g mleka

100 g vode

60 g putera istopljenog

2 jaja 

10 g soli 

10 g šećera

8 g C suvog kvasca

susam za posipanje (beli/crni)

Kiflice

Koraci pripreme

U većoj posudi izmešati 100 g brašna, šećer, so i kvasac. Zagrejte mlijeko, vodu i puter, tek toliko da se puter istopi. Dakle ne želite da bude vrelo, nego recimo mlako. Pa ako pregrejete ostavite koji minut da se malo ohladi. 

U posudu sa suvim sastojcima dodati jaje i mešavinu mleka, vode i putera. 

Postepeno dodavati ostatak brašna, pa umesiti glatko testo i oblikovati u kuglu. Ja sam koristila mikser, tako da nisam ručno mesila, ali isto bude na kraju.

Testo oblikovano u kuglu vratiti u posudu, prekriti krpom i ostaviti 40-tak minuta da se udvostruči. Kada je testo naraslo, podelite ga na 3 jednaka dela.

Svaki deo oblikovati u disk, pa ga iseći na 8 trouglova. Možete i na 4 ako želite veće kifle.

Kiflice možete puniti sa slanim nadevima, kao što je sveži sir, ili šunkom i sirom, ali isto tako mogu biti i slatke. Ovaj put sam ih ja pravila prazne, što uopšte nije loša varijanta. 

Poređati kiflice na pleh prekriven papirom za pečenje. Paziti da ima mesta između njih, jer će prilikom pečenja još narasti.

Prekriti ih krpom i ostaviti da tako narastaju još 20-tak minuta. Za to vreme rernu zagrejati na 200 stepeni.

Nakon 20 minuta, kiflice premazati jajetom ili mešavinom jajeta i vode, pa posuti susamom.

Peći ih 20 do 25 minuta u sredini rerne ili dok fino ne porumene. Ukoliko vam je baš jaka rerna, možda ćete ih peći između 15 do 20 minuta. 

Naši proizvodi

Kiflice

Koraci pripreme

U većoj posudi izmešati 100 g brašna, šećer, so i kvasac. Zagrejte mlijeko, vodu i puter, tek toliko da se puter istopi. Dakle ne želite da bude vrelo, nego recimo mlako. Pa ako pregrejete ostavite koji minut da se malo ohladi. 

U posudu sa suvim sastojcima dodati jaje i mešavinu mleka, vode i putera. 

Postepeno dodavati ostatak brašna, pa umesiti glatko testo i oblikovati u kuglu. Ja sam koristila mikser, tako da nisam ručno mesila, ali isto bude na kraju.

Testo oblikovano u kuglu vratiti u posudu, prekriti krpom i ostaviti 40-tak minuta da se udvostruči. Kada je testo naraslo, podelite ga na 3 jednaka dela.

Svaki deo oblikovati u disk, pa ga iseći na 8 trouglova. Možete i na 4 ako želite veće kifle.

Kiflice možete puniti sa slanim nadevima, kao što je sveži sir, ili šunkom i sirom, ali isto tako mogu biti i slatke. Ovaj put sam ih ja pravila prazne, što uopšte nije loša varijanta. 

Poređati kiflice na pleh prekriven papirom za pečenje. Paziti da ima mesta između njih, jer će prilikom pečenja još narasti.

Prekriti ih krpom i ostaviti da tako narastaju još 20-tak minuta. Za to vreme rernu zagrejati na 200 stepeni.

Nakon 20 minuta, kiflice premazati jajetom ili mešavinom jajeta i vode, pa posuti susamom.

Peći ih 20 do 25 minuta u sredini rerne ili dok fino ne porumene. Ukoliko vam je baš jaka rerna, možda ćete ih peći između 15 do 20 minuta. 

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept