0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30 - 60 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
30 - 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
600 g brašna T-400
1 kesica C praška za pecivo
100 ml suncokretovog ulja
180 g (1 čaša) kisele pavlake
200 ml mleka + za premazivanje
1 kesica C suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
sir (po želji)
susam, mak, kim, laneno seme (za posipanje)
U veću šolju sipati toplo mleko, dodati C suvi kvasac, šećer i pola kašičice brašna, razmutiti, poklopiti i ostaviti da kvasac nadođe.
U veću posudu staviti prosejano brašno, so i C prašak za pecivo, pa promešati. Potom dodati kiselu pavlaku, nadošli kvasac i ulje, izmešati kašikom, pa nastaviti mešenje rukama. Dobijeno testo podeliti na 4 jednaka dela, pokriti krpom i ostaviti 20-ak minuta, da testo malo ,,odmori''.
Uzeti jednu jufkicu, razviti je oklagijom u krug i iseći na osam trouglova. Na svaki staviti po malo sira, umotati u kiflicu i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponoviti i sa preostale tri jufke.
Napravljene kiflice prekriti krpom i ostaviti da stoje na toplom 30 do 45 minuta. Pre pečenja ih premazati mlekom (jogurtom/jajima), posuti susamom, kimom, makom ili semenkama lana, i peći u rerni zagrejanoj na 180°C.
Nakon što se malo prohlade, kiflice uviti u čistu krpu.
U veću šolju sipati toplo mleko, dodati C suvi kvasac, šećer i pola kašičice brašna, razmutiti, poklopiti i ostaviti da kvasac nadođe.
U veću posudu staviti prosejano brašno, so i C prašak za pecivo, pa promešati. Potom dodati kiselu pavlaku, nadošli kvasac i ulje, izmešati kašikom, pa nastaviti mešenje rukama. Dobijeno testo podeliti na 4 jednaka dela, pokriti krpom i ostaviti 20-ak minuta, da testo malo ,,odmori''.
Uzeti jednu jufkicu, razviti je oklagijom u krug i iseći na osam trouglova. Na svaki staviti po malo sira, umotati u kiflicu i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponoviti i sa preostale tri jufke.
Napravljene kiflice prekriti krpom i ostaviti da stoje na toplom 30 do 45 minuta. Pre pečenja ih premazati mlekom (jogurtom/jajima), posuti susamom, kimom, makom ili semenkama lana, i peći u rerni zagrejanoj na 180°C.
Nakon što se malo prohlade, kiflice uviti u čistu krpu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.