0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
16
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
16
500 g kora za pitu (16 listova)
500 g tikvice pečene
500 g sira urda
300 ml kisele pavlake 20% masnoće
7 komada jaja
0,5 dl maslinovog ulja
po ukusu sitna morska so
1 kesica C praška za pecivo
2 kašike suvog ili svežeg vlašca
200 ml mleka
2 komada jaja
50 ml maslinovog ulja
Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelijte sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se propeku da omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.
U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.
Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35x20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.
Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.
Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelila odozgo.
Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.
Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.
Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelijte sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se propeku da omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.
U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.
Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35x20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.
Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.
Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelila odozgo.
Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.
Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.