burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija1 česnica

Česnica

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
1 česnica

Sastojci

500 g brašna

50 ml ulja

1 kašičica soli

1/2 kašičice C soda bikarbona

250 ml vode

1 kašika meda za premazivanje

novčić metalni, zrno pšenice, zrno kukuruza, pasulj, orah, čen belog luka, dren

Česnica

Koraci pripreme

Česnica se sprema od belog brašna sa vodom i uljem ili mašću a bez kvasca, dodaje se C prašak za pecivo ili C soda bikarbona. U zamešeno testo se stavlja metalni novčić, zrno pšenice, kukuruza, pasulja i dren. Može biti slana ili slatka ili napravljena i od kukuruznog brašna ili kora, što zavisi od običaja u odredjenom području. Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.

U dublju posudu staviti deo prosejanog brašna, so, deo ulja, C sodu bikarbonu i toplom vodom zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. U toku mešenja dodajte ostatak brašna i ulja.

Testo treba da bude meko i kompaktno da se lepo odvaja od ruke. Testo podelite na 2 dela jedan veći i drugi manji.

Pouljiti manju tepsiju i rukama rastanjiti testo u pogaču. Od istog testa napravite ukrase u vidu pletenice koju ukrstite, napravite ptičice, žito, grozd, listove, zrna žita i loptice raznih veličina koji simbolizuju blagostanje, zdravlje i sreću.

Česnicu namažite vodom i možete u sredinu da zabodete grančicu bosiljka kao što sam ja. Sada staviti da se peče na 200 C stepeni oko 40 minuta.

Pečenu česnicu namažite medom.

Česnicu lomite rukama a onaj ko nadje novčić imaće blagostanje u sledećoj godini.

Novčić čuvajte pored ikone.

Hristos se rodi!

Naši proizvodi

Česnica

Koraci pripreme

Česnica se sprema od belog brašna sa vodom i uljem ili mašću a bez kvasca, dodaje se C prašak za pecivo ili C soda bikarbona. U zamešeno testo se stavlja metalni novčić, zrno pšenice, kukuruza, pasulja i dren. Može biti slana ili slatka ili napravljena i od kukuruznog brašna ili kora, što zavisi od običaja u odredjenom području. Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.

U dublju posudu staviti deo prosejanog brašna, so, deo ulja, C sodu bikarbonu i toplom vodom zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. U toku mešenja dodajte ostatak brašna i ulja.

Testo treba da bude meko i kompaktno da se lepo odvaja od ruke. Testo podelite na 2 dela jedan veći i drugi manji.

Pouljiti manju tepsiju i rukama rastanjiti testo u pogaču. Od istog testa napravite ukrase u vidu pletenice koju ukrstite, napravite ptičice, žito, grozd, listove, zrna žita i loptice raznih veličina koji simbolizuju blagostanje, zdravlje i sreću.

Česnicu namažite vodom i možete u sredinu da zabodete grančicu bosiljka kao što sam ja. Sada staviti da se peče na 200 C stepeni oko 40 minuta.

Pečenu česnicu namažite medom.

Česnicu lomite rukama a onaj ko nadje novčić imaće blagostanje u sledećoj godini.

Novčić čuvajte pored ikone.

Hristos se rodi!

Autor

food blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept