burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija1 česnica

Česnica sa kvascem

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
1 česnica

Sastojci

1 kg brašna T 400

2 kesice C suvi kvasac

2 kašičice šećera

2 kašičice soli

1 C prašak za pecivo

150 ml ulja

200 ml jogurta

200 ml mleka

1 jaje

1 žumance

1 kašika meda

Česnica sa kvascem

Koraci pripreme

Česnica sa kvascem se sprema od belog brašna i kvasca a u zamešeno testo stavljaju se simboli zdravlja, blagostanja... novčić, zrno kukuruza, pšenice, pasulja, dren... Može biti slana ili slatka ili napravljena od kukuruznog brašna ili kao pita, što zavisi od običaja. Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.

U odgovarajuću posudu staviti deo brašna, C suvi kvasac, šećer i promešati pa dodati so, deo ulja, jogurt, mleko i jaje.

Sve zamesiti ručno ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje ostatka brašna i na kraju ulje. Ostavite 1 kašiku za mazanje testa. Testo treba da bude kompaktno i da se odvaja od posude. Namazati testo kašikom ulja i ostaviti da se duplira, na toplom mestu.

Testo samo malo premesiti i odvoji deo za ukrase a ostatak stavite u tepsiju podmazanu uljem i posutu brašnom. Rastanjite rukom u pogaču. Sada zasecite mesta na testu u koja ubacite pripremljenu paru i zrnevlje.

Od odvojenog testa napravite pletenicu za okolo i za krst. Od ostatka napravite razne ukrase, list, ptica, knjiga, grozd...

Ostaviti testo da naraste ponovo. Namazati žumancetom sa malo vode.

Rernu zagrejati na 200 C stepeni i staviti česnicu da se peče oko 45 minuta. Pazite da vam ne pregori.

Gotovu česnicu premažite medom i ostaviti da se ohladi.

Česnica se lomi rukama.

Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!

Naši proizvodi

Česnica sa kvascem

Koraci pripreme

Česnica sa kvascem se sprema od belog brašna i kvasca a u zamešeno testo stavljaju se simboli zdravlja, blagostanja... novčić, zrno kukuruza, pšenice, pasulja, dren... Može biti slana ili slatka ili napravljena od kukuruznog brašna ili kao pita, što zavisi od običaja. Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.

U odgovarajuću posudu staviti deo brašna, C suvi kvasac, šećer i promešati pa dodati so, deo ulja, jogurt, mleko i jaje.

Sve zamesiti ručno ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje ostatka brašna i na kraju ulje. Ostavite 1 kašiku za mazanje testa. Testo treba da bude kompaktno i da se odvaja od posude. Namazati testo kašikom ulja i ostaviti da se duplira, na toplom mestu.

Testo samo malo premesiti i odvoji deo za ukrase a ostatak stavite u tepsiju podmazanu uljem i posutu brašnom. Rastanjite rukom u pogaču. Sada zasecite mesta na testu u koja ubacite pripremljenu paru i zrnevlje.

Od odvojenog testa napravite pletenicu za okolo i za krst. Od ostatka napravite razne ukrase, list, ptica, knjiga, grozd...

Ostaviti testo da naraste ponovo. Namazati žumancetom sa malo vode.

Rernu zagrejati na 200 C stepeni i staviti česnicu da se peče oko 45 minuta. Pazite da vam ne pregori.

Gotovu česnicu premažite medom i ostaviti da se ohladi.

Česnica se lomi rukama.

Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!

Autor

food blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept