0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
5
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
5
10 g C suvog kvasca ili 40 g svežeg
200 ml mlakog mleka
200 ml mlake vode
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
50 ml ulja
800 g brašna
1,5 l vode
4 kesice C sode bikarbone
U posudu sipati kvasac, mleko, vodu, šećer, ulje, dobro izmešati zatim dodati polovinu brašna i 2 kašičice soli i mesiti rukom uz postepeno dodavanje druge polovine brašna, testo treba biti tvrdo i zato ga treba mesiti 10 minuta ,ostaviti ga da naraste oko 30 minuta.
Kada je testo naraslo podeliti ga na onoliko delova koliko zelite da dobijete kifli ili pereca, u mom slučaju delim testo na 18 do 20 delova od polovine pravim kifle a od polovine perece.
Svaku lopticu razvući na radnoj površini a zatim urolati u kiflu. U međuvremenu dok pravite kifle u šerpu stavite 1.5 l vode i 4 kesice C sode bikarbone da proključa, kada voda proključa gotove kifle spuštati u vrelu vodu i tako ih kuvajte 20-30 sekundi, isto to radite i sa perecama.
Kifle stavljati u pleh obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta ili dok ne dobiju lepu braonkastu boju. Pečene kifle i perece odmah nakon pečenja premazati uljem.
U posudu sipati kvasac, mleko, vodu, šećer, ulje, dobro izmešati zatim dodati polovinu brašna i 2 kašičice soli i mesiti rukom uz postepeno dodavanje druge polovine brašna, testo treba biti tvrdo i zato ga treba mesiti 10 minuta ,ostaviti ga da naraste oko 30 minuta.
Kada je testo naraslo podeliti ga na onoliko delova koliko zelite da dobijete kifli ili pereca, u mom slučaju delim testo na 18 do 20 delova od polovine pravim kifle a od polovine perece.
Svaku lopticu razvući na radnoj površini a zatim urolati u kiflu. U međuvremenu dok pravite kifle u šerpu stavite 1.5 l vode i 4 kesice C sode bikarbone da proključa, kada voda proključa gotove kifle spuštati u vrelu vodu i tako ih kuvajte 20-30 sekundi, isto to radite i sa perecama.
Kifle stavljati u pleh obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta ili dok ne dobiju lepu braonkastu boju. Pečene kifle i perece odmah nakon pečenja premazati uljem.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.