0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30 - 60 minuta
Lako se priprema
12
Vreme pripreme:
30 - 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
12
500 g glatkog brašna
1 kesica C Suvog kvasca
100 ml vode
180 ml mleka
30 ml suncokretovog ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
60 g C Sode bikarbone
1,5 l vode
susam, mak
Razmutiti C Suvi kvasac u toplom mleku, dodati šećer i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe.
U veću posudu prosejati brašno, dodati so, ulje, nadošli kvasac i toplu vodu, pa umesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nakon toga, testo podeliti na 10 loptica, pa od svake rukama oblikovati valjak dužine oko pola metra. Oblikovati perece i ostaviti ih da odstoje 15-ak minuta.
U veću šerpu sipati vodu za kuvanje i staviti je da provri. Zatim je skloniti sa šporeta i lagano u nju dodati C Sodu bikarbonu.
Vratiti šerpu na vatru i rupičastom kašikom ubacivati peciva u vodu. Svaku perecu kuvati 20-30 sekundi, pritom je pritiskajući kašikom kako bi cela bila pod vodom.
Vaditi ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da odstoje 15 minuta. U međuvremenu rernu zagrejati na 200°C.
Pre pečenja, peciva zarezati nožem sa strane, premazati ih sa malo vode u kojoj su se kuvala (uz pomoć kuhinjske četkice), pa ih posuti susamom, makom, ili semenkama po želji.
Peći dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Razmutiti C Suvi kvasac u toplom mleku, dodati šećer i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe.
U veću posudu prosejati brašno, dodati so, ulje, nadošli kvasac i toplu vodu, pa umesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nakon toga, testo podeliti na 10 loptica, pa od svake rukama oblikovati valjak dužine oko pola metra. Oblikovati perece i ostaviti ih da odstoje 15-ak minuta.
U veću šerpu sipati vodu za kuvanje i staviti je da provri. Zatim je skloniti sa šporeta i lagano u nju dodati C Sodu bikarbonu.
Vratiti šerpu na vatru i rupičastom kašikom ubacivati peciva u vodu. Svaku perecu kuvati 20-30 sekundi, pritom je pritiskajući kašikom kako bi cela bila pod vodom.
Vaditi ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da odstoje 15 minuta. U međuvremenu rernu zagrejati na 200°C.
Pre pečenja, peciva zarezati nožem sa strane, premazati ih sa malo vode u kojoj su se kuvala (uz pomoć kuhinjske četkice), pa ih posuti susamom, makom, ili semenkama po želji.
Peći dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.