0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
20
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
20
100 ml vode
70 g šećera
125 g margarina
100 g bele čokolade (posne)
100 g mlevenog keksa (posnog)
100 g mlevenih pečenih badema
50 g seckanih pistaća
50 g brusnica
Sitni kolači za slavsku ili prazničnu trpezu, dekorativnog izgleda i fantastičnog ukusa, a mogu biti i posni.
Pokvasite čistu kuhinjsku krpu, dobro je ocedite od viška vode i zamotajte list oblande na 15-20 minuta kako bi omekšao i postao savitljiv, ali pazite da se ne raskvasi previše.
Sipajte u šerpicu vodu, šećer i vanilin šećer, dodajte naseckani margarin i belu čokoladu izlomljenu na kocke, pa sve zajedno zagrevajte na jačoj vatri mešajući dok se sve ne rastopi. Nek proključa minut-dva pa skinite sa vatre.
U vruće dodajte mleveni keks, mlevene pečene bademe (blanširane) i kokos pa kašikom dobro promešajte. Na kraju dodajte seckane pistaće i brusnice i još jednom sjedinite. Prohladite oko 5 minuta.
Na omekšali list oblande sa krupnim kockicama prema gore nanesite svugde ravnomerno po malo toplog nadeva i špatulom lepo rasporedite. Neka nadev pri kraju oblande bude u malo tanjem sloju kako ne bi izašao prilikom rolanja.
Pažljivo zarolajte oblandu u rolat i ostavite na sobnoj temperaturi da se oblanda osuši, a potom stavite rolat u frižider da se ohladi i stegne.
Ohlađen rolat secite oštrim tankim nožem ili skalpelom na tanje kolutove.
Sitni kolači za slavsku ili prazničnu trpezu, dekorativnog izgleda i fantastičnog ukusa, a mogu biti i posni.
Pokvasite čistu kuhinjsku krpu, dobro je ocedite od viška vode i zamotajte list oblande na 15-20 minuta kako bi omekšao i postao savitljiv, ali pazite da se ne raskvasi previše.
Sipajte u šerpicu vodu, šećer i vanilin šećer, dodajte naseckani margarin i belu čokoladu izlomljenu na kocke, pa sve zajedno zagrevajte na jačoj vatri mešajući dok se sve ne rastopi. Nek proključa minut-dva pa skinite sa vatre.
U vruće dodajte mleveni keks, mlevene pečene bademe (blanširane) i kokos pa kašikom dobro promešajte. Na kraju dodajte seckane pistaće i brusnice i još jednom sjedinite. Prohladite oko 5 minuta.
Na omekšali list oblande sa krupnim kockicama prema gore nanesite svugde ravnomerno po malo toplog nadeva i špatulom lepo rasporedite. Neka nadev pri kraju oblande bude u malo tanjem sloju kako ne bi izašao prilikom rolanja.
Pažljivo zarolajte oblandu u rolat i ostavite na sobnoj temperaturi da se oblanda osuši, a potom stavite rolat u frižider da se ohladi i stegne.
Ohlađen rolat secite oštrim tankim nožem ili skalpelom na tanje kolutove.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.