burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcijaOko 45 komada

Pivčići

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
Oko 45 komada

Sastojci

Kiflice

Oko 700 g Brašno

500 ml Pivo

500 ml Ulje

1 kašika C Prašak za pecivo

Sirup

1 kesica C Vanilin šećer

700 g Šećer

10 čaša Voda

Posip

200 g C Kokosovo brašno

200g Mleveni orah

Punjenje

2 čaša Pekmez od šljiva

Pivčići

Pivčići se odvajkada spremaju u našoj porodici. I niko ih ne sprema kao mama. Ima nas četiri kćerke. Svaka zna da ih pripremi osim jedne. E baš ta koja ne zna da ih napravi ih najviše voli i stalno nam ih trazi uoči pripreme slave. Znate već kako to biva po gradovima. Većina toga se kupuje. Priprema kolača i torti je svedena na odlazak u poslastičarnicu, a ribu već odavno kupujemo pečenu... Ali pivčići. Pa to je nekako bila i ostala tradicija.

Koraci pripreme

Priprema testa

Izmeriti sve sastojke osim brašna. Ovo je starinski recept u kojem se brašno dodaje "od oka" i ja vam ne mogu navesti tačnu količinu brašna. Od mnogo faktora zavisi da li će vam trebati baš 700 g ili 100 g manje ili više. Koji su to faktori, ne znam.

Uglavnom, priprema ide ovako:
U sud prvo sipate pivo, zatim ulje i to izmešajte. Nakon toga dodajte brašno sa praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu, testo koje se odvaja od posude, ali ne sme da bude previše tvrdo. Otprilike, kad ulazi prst to je to.
Kažem vam, nema tu kao kod modernih recepata 356g brašna i stvarno bude 365g brašna. Ovo je neka druga vrsta preciznosti. Preciznost koje su naše bake imale urođenu valjda, a prenele ih na naše mame.
Eto je gotovo. Ostavljamo ga u frižideru da malo odstoji dok izvadimo džem i pleh obložimo papirom za pečenje.

Priprema kiflica

Radnu površinu posipamo sa jako malom količinom brašna, a i ne mora. Razvlačimo testo na otprilike 0,8 cm debljine ( naravno ne moramo da budemo toliko precizni, već sam vam rekla da preciznosti nema mesta u ovom receptu).
Ne stiskamo previše jer je ovo masno testo koje se lako kida. Kada smo razvukli dužu koru ( pravougaonu, ne razvlačimo krug ) srećemo prvo na pola po širini, a onda na 45 trouglova ( ili koliko već ispadne )
Dakle sečemo testo kao kad pravimo kroasane. Na svaki trougao stavljamo kašiku pekmeza. Urolamo u kiflicu i redjamo na pleh.
Količina će zavisiti od veličine vaših trouglova odn. kiflica. Može biti potrebno peći iz dva puta.
Stavljamo ih u rernu na 200°C ( što opet zavisi od vaše rerne, ali neka optimalna temperatura kao za pečenje bilo kojih prkih kolača ). Peku se otprilike 20 do 25 minuta. Videćete već. Kad porumene. Ali ne previše. Ma znaćete. Kada su gotove ostavljamo ih da se hlade, a za to vreme pripremamo agdu ( sirup )

Sirup

Sirup pripremamo kao i za bilo koji starinski kolač, daleko ili bliskoistočni, koji smo nekako odomaćili. Baklavu, tulumbe, urmašice.
Izmerimo oko deset čaša vode ( od 200 ml ) i sipamo u lonac. Čekamo da provri i dodajemo šećer. Kuvamo otprilike 10 do 15 minuta. Sklanjamo sa šporeta.
Ili kiflice ili agds uvek moraju biti hladni. Dakle, ako su se kiflice ohladile možemo da koristimo i topao sirup. Zato krećemo na završni deo.

Završnica - pivčići na stolu

Kokos sipamo u dublji sud, ali takav da možemo valjati kiflice u njemu. ( A može i mleveni orah, badem, lešnik. Mi obično pravimo pola pola. Kokos i orasi )
Nekoliko kiflica izbacujemo u sirup. Sačekamo minut i odmah ih, mokre, uvaljamo u kokos ili orahe, kako bi se zalepilo za njih. Stavljamo na poslužavnik da se suše. I taj postupak ponavljamo dok ima kiflica.
Biće spremne za jelo odmah, ali najlepše su kad se ohlade i odstoje preko noći.
Ukus treba da vas vrati u detinjstvo. Testo treba da bude mekano i sočno, a pekmez da se razliva. Ako vam i ne ispadne tako, sve ste dobro uradili, samo... Niko ih ne pravi tako dobro kao naše bake i mame. Rekla sam vam...

Pivčići

Pivčići se odvajkada spremaju u našoj porodici. I niko ih ne sprema kao mama. Ima nas četiri kćerke. Svaka zna da ih pripremi osim jedne. E baš ta koja ne zna da ih napravi ih najviše voli i stalno nam ih trazi uoči pripreme slave. Znate već kako to biva po gradovima. Većina toga se kupuje. Priprema kolača i torti je svedena na odlazak u poslastičarnicu, a ribu već odavno kupujemo pečenu... Ali pivčići. Pa to je nekako bila i ostala tradicija.

Koraci pripreme

Priprema testa

Izmeriti sve sastojke osim brašna. Ovo je starinski recept u kojem se brašno dodaje "od oka" i ja vam ne mogu navesti tačnu količinu brašna. Od mnogo faktora zavisi da li će vam trebati baš 700 g ili 100 g manje ili više. Koji su to faktori, ne znam.

Uglavnom, priprema ide ovako:
U sud prvo sipate pivo, zatim ulje i to izmešajte. Nakon toga dodajte brašno sa praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu, testo koje se odvaja od posude, ali ne sme da bude previše tvrdo. Otprilike, kad ulazi prst to je to.
Kažem vam, nema tu kao kod modernih recepata 356g brašna i stvarno bude 365g brašna. Ovo je neka druga vrsta preciznosti. Preciznost koje su naše bake imale urođenu valjda, a prenele ih na naše mame.
Eto je gotovo. Ostavljamo ga u frižideru da malo odstoji dok izvadimo džem i pleh obložimo papirom za pečenje.

Priprema kiflica

Radnu površinu posipamo sa jako malom količinom brašna, a i ne mora. Razvlačimo testo na otprilike 0,8 cm debljine ( naravno ne moramo da budemo toliko precizni, već sam vam rekla da preciznosti nema mesta u ovom receptu).
Ne stiskamo previše jer je ovo masno testo koje se lako kida. Kada smo razvukli dužu koru ( pravougaonu, ne razvlačimo krug ) srećemo prvo na pola po širini, a onda na 45 trouglova ( ili koliko već ispadne )
Dakle sečemo testo kao kad pravimo kroasane. Na svaki trougao stavljamo kašiku pekmeza. Urolamo u kiflicu i redjamo na pleh.
Količina će zavisiti od veličine vaših trouglova odn. kiflica. Može biti potrebno peći iz dva puta.
Stavljamo ih u rernu na 200°C ( što opet zavisi od vaše rerne, ali neka optimalna temperatura kao za pečenje bilo kojih prkih kolača ). Peku se otprilike 20 do 25 minuta. Videćete već. Kad porumene. Ali ne previše. Ma znaćete. Kada su gotove ostavljamo ih da se hlade, a za to vreme pripremamo agdu ( sirup )

Sirup

Sirup pripremamo kao i za bilo koji starinski kolač, daleko ili bliskoistočni, koji smo nekako odomaćili. Baklavu, tulumbe, urmašice.
Izmerimo oko deset čaša vode ( od 200 ml ) i sipamo u lonac. Čekamo da provri i dodajemo šećer. Kuvamo otprilike 10 do 15 minuta. Sklanjamo sa šporeta.
Ili kiflice ili agds uvek moraju biti hladni. Dakle, ako su se kiflice ohladile možemo da koristimo i topao sirup. Zato krećemo na završni deo.

Završnica - pivčići na stolu

Kokos sipamo u dublji sud, ali takav da možemo valjati kiflice u njemu. ( A može i mleveni orah, badem, lešnik. Mi obično pravimo pola pola. Kokos i orasi )
Nekoliko kiflica izbacujemo u sirup. Sačekamo minut i odmah ih, mokre, uvaljamo u kokos ili orahe, kako bi se zalepilo za njih. Stavljamo na poslužavnik da se suše. I taj postupak ponavljamo dok ima kiflica.
Biće spremne za jelo odmah, ali najlepše su kad se ohlade i odstoje preko noći.
Ukus treba da vas vrati u detinjstvo. Testo treba da bude mekano i sočno, a pekmez da se razliva. Ako vam i ne ispadne tako, sve ste dobro uradili, samo... Niko ih ne pravi tako dobro kao naše bake i mame. Rekla sam vam...

Autor

Slatkica
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept