0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
25
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
25
200 g brašna
250 g šećera
1 kašika C kakaoa
1 kašičica C sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/3 kašičice mlevenog karanfilića
300 ml mleka
50 ml ulja
4 kašike džema od kajsija
(oko 120 g ili 2 pune kašike meda)
6 kašika džema od kajsija
200 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja
1 C prašak za pecivo
1 C vanilin šećer
U vangli pomešati sve suve sastojke - brašno, C prašak za pecivo, C vanilin šećer, šećer, C kakao. Dodati mleko, 50 ml ulja i džem (ili med), pa sve dobro promešati.
Testo izliti u namašćen i brašnom posut veći četvrtasti pleh (35 x 25 cm), peći na 180°C oko 15-18 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.
Dok se testo peče, pripremiti džem za premazivanje kolača, i čokoladnu glazuru. 6 kašika srednje gustog džema od kajsija samleti/ispasirati u mini seckalici (može i štapnim mikserom) da džem posvetli i postane gladak i pomalo penast. Premazati preko kolača ravnomerno.
Na najnižoj temperaturi ringle otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 60 ml ulja i ostaviti da se malo prohladi. Glazuru sipati preko kolača premazanog džemom, pa je razliti naginjanjem pleha u svim pravcima. Glazura je relativno retka i lepo se razliva, ne treba je razmazivati.
Ostaviti u frižideru da se glazura stegne, pa tankim nožem kolač iseći na manje kocke.
Takođe, nožem proći uz ceo obod pleha kako bi se ivični parčići lakše odvojili.
U vangli pomešati sve suve sastojke - brašno, C prašak za pecivo, C vanilin šećer, šećer, C kakao. Dodati mleko, 50 ml ulja i džem (ili med), pa sve dobro promešati.
Testo izliti u namašćen i brašnom posut veći četvrtasti pleh (35 x 25 cm), peći na 180°C oko 15-18 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.
Dok se testo peče, pripremiti džem za premazivanje kolača, i čokoladnu glazuru. 6 kašika srednje gustog džema od kajsija samleti/ispasirati u mini seckalici (može i štapnim mikserom) da džem posvetli i postane gladak i pomalo penast. Premazati preko kolača ravnomerno.
Na najnižoj temperaturi ringle otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 60 ml ulja i ostaviti da se malo prohladi. Glazuru sipati preko kolača premazanog džemom, pa je razliti naginjanjem pleha u svim pravcima. Glazura je relativno retka i lepo se razliva, ne treba je razmazivati.
Ostaviti u frižideru da se glazura stegne, pa tankim nožem kolač iseći na manje kocke.
Takođe, nožem proći uz ceo obod pleha kako bi se ivični parčići lakše odvojili.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.