1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
20
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
20
100 g šećera
200 ml mleka
200 g mlevenog keksa
3 kašika vode
3 kašika šećera
100 g maslaca
100 g C Zamena za mleko u prahu
Preukusni sitni kolač bez pečenja koji se priprema jako jednostavno i brzo.
Najpre pokvasite čistu kuhinjsku krpu, dobro je ocedite od viška vode i obmotajte njom list oblande. Ostavite tako da oblanda omekša, 20-30 min. dok pripremate karamel fil. Oblanda treba biti savitljiva ali ne sme postati previše mekana.
U šerpu sa debljim dnom sipajte šećer i zagrevajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje, dok se šećer ne otopi i karamelizuje. U međuvremenu dok se šećer topi, zagrejte mleko da bude toplo, kako bi skratili proces kuvanja karamel mleka.
Kada se sav šećer otopio, svucite šerpu sa vatre i nalijte toplo mleko. Vratite na srednju vatru i zagrevajte dok se karamel ponovo ne otopi.
U vruće karamel mleko sipajte mleveni keks, izmešajte kašikom i odmah rasporedite ovaj fil preko oblande koja je omekšala. Razvucite fil svugde ravnomerno pomoću špatule.
Stavite u šerpu vodu, šećer i maslac pa zagrevajte na srednjoj vatri dok se sve ne otopi. Skinite sa vatre pa postepeno sipajte mleko u prahu i mešajte žicom kako se ne bi stvorile grudvice. Potom dodajte i kokos i izmešajte kašikom. Treba da se dobije fil fino mazive konzistencije, ni previše redak a ni prečvrst. Po potrebi dodajte još malkice kokosa, ili par kapi mleka.
Ovaj fil još vruć rasporedite preko karamel fila, tako što svugde nabacate po malo fila u hrpicama i samo razvučete špatulom. Ostavite 1 cm od kraja oblande prazno, kako fil ne bi izašao prilikom rolanja.
Vrlo pažljivo i polako počnite rolati oblandu, tako da je probate zamotati što čvršće. U početku će biti mekana ali će se hlađenjem stegnuti.
Zarolanu oblandu oblikujte još malo rukama i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati a najbolje preko noći.
Ohlađeni rolat secite na kriške tankim oštrim nožem ili skalpelom.
Preukusni sitni kolač bez pečenja koji se priprema jako jednostavno i brzo.
Najpre pokvasite čistu kuhinjsku krpu, dobro je ocedite od viška vode i obmotajte njom list oblande. Ostavite tako da oblanda omekša, 20-30 min. dok pripremate karamel fil. Oblanda treba biti savitljiva ali ne sme postati previše mekana.
U šerpu sa debljim dnom sipajte šećer i zagrevajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje, dok se šećer ne otopi i karamelizuje. U međuvremenu dok se šećer topi, zagrejte mleko da bude toplo, kako bi skratili proces kuvanja karamel mleka.
Kada se sav šećer otopio, svucite šerpu sa vatre i nalijte toplo mleko. Vratite na srednju vatru i zagrevajte dok se karamel ponovo ne otopi.
U vruće karamel mleko sipajte mleveni keks, izmešajte kašikom i odmah rasporedite ovaj fil preko oblande koja je omekšala. Razvucite fil svugde ravnomerno pomoću špatule.
Stavite u šerpu vodu, šećer i maslac pa zagrevajte na srednjoj vatri dok se sve ne otopi. Skinite sa vatre pa postepeno sipajte mleko u prahu i mešajte žicom kako se ne bi stvorile grudvice. Potom dodajte i kokos i izmešajte kašikom. Treba da se dobije fil fino mazive konzistencije, ni previše redak a ni prečvrst. Po potrebi dodajte još malkice kokosa, ili par kapi mleka.
Ovaj fil još vruć rasporedite preko karamel fila, tako što svugde nabacate po malo fila u hrpicama i samo razvučete špatulom. Ostavite 1 cm od kraja oblande prazno, kako fil ne bi izašao prilikom rolanja.
Vrlo pažljivo i polako počnite rolati oblandu, tako da je probate zamotati što čvršće. U početku će biti mekana ali će se hlađenjem stegnuti.
Zarolanu oblandu oblikujte još malo rukama i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati a najbolje preko noći.
Ohlađeni rolat secite na kriške tankim oštrim nožem ili skalpelom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.