0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
7
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
7
260 g brašna
1 ravna kašičica C praška za pecivo
1/ 2 kašičice C sode bikarbone
2 kašike šećera
1 dl kisele vode
1 dl ulja
1 dl vode
100 g šećera
60 g margarina
150 g mlevenih suvih kajsija
70 g mlevenih oraha
80 g mlevenog keksa
2 kašike džema od kajsije
U dublju činiju staviti ulje, zagrejanu kiselu vodu, šećer, pa postepeno dodavati brašno pomešano sa C praškom za pecivo i C sodom bikarbonom.
Mesiti dok se ne dobije mekano, masno testo. Odmah ga podeliti na polovine.
Svaku polovinu razviti što tanje (na veličinu pleha od rerne). Poleđinu pleha od rerne prekriti pek papirom, pa pažljivo staviti prvi deo testa. Po sredini ga preseći skalpelom tako da se dobiju dve korice.
Peći ih vrlo kratko, tek da se prosuše u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Dok se korice peku, pripremiti fil. Staviti šećer i vodu da provri. Kuvati svega 2- 3 minuta nakon što se šećer otopi, pa skloniti sa vatre.
U vruće dodati margarin i mešati da se otopi, zatim dodati mlevene suve kajsije, orahe i mleveni keks. Voditi računa da masa ne bude previše gusta, jer će se hlađenjem dodatno zgusnuti.
Ređanje kolača: koricu koja je najmanje lepa ostaviti sa strane i izmrviti. Fil podeliti na dva dela.
Na tacnu staviti prvu koricu. Blago je četkicom premazati toplom vodom, pa na nju naneti fil.
Prekriti drugom koricom i nju malo navlažiti i rasporediti ostatak fila. Staviti treću koricu,pa preko nje staviti čistu krpu i opteretiti je nečim teškim.
Ostaviti da malo odstoji i da se fil stegne.
Sutradan, treću koricu premazati sa malo džema od kajsije u tankom sloju i posuti izmrvljenom koricom.
Skalpelom seći na štanglice i služiti.
U dublju činiju staviti ulje, zagrejanu kiselu vodu, šećer, pa postepeno dodavati brašno pomešano sa C praškom za pecivo i C sodom bikarbonom.
Mesiti dok se ne dobije mekano, masno testo. Odmah ga podeliti na polovine.
Svaku polovinu razviti što tanje (na veličinu pleha od rerne). Poleđinu pleha od rerne prekriti pek papirom, pa pažljivo staviti prvi deo testa. Po sredini ga preseći skalpelom tako da se dobiju dve korice.
Peći ih vrlo kratko, tek da se prosuše u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Dok se korice peku, pripremiti fil. Staviti šećer i vodu da provri. Kuvati svega 2- 3 minuta nakon što se šećer otopi, pa skloniti sa vatre.
U vruće dodati margarin i mešati da se otopi, zatim dodati mlevene suve kajsije, orahe i mleveni keks. Voditi računa da masa ne bude previše gusta, jer će se hlađenjem dodatno zgusnuti.
Ređanje kolača: koricu koja je najmanje lepa ostaviti sa strane i izmrviti. Fil podeliti na dva dela.
Na tacnu staviti prvu koricu. Blago je četkicom premazati toplom vodom, pa na nju naneti fil.
Prekriti drugom koricom i nju malo navlažiti i rasporediti ostatak fila. Staviti treću koricu,pa preko nje staviti čistu krpu i opteretiti je nečim teškim.
Ostaviti da malo odstoji i da se fil stegne.
Sutradan, treću koricu premazati sa malo džema od kajsije u tankom sloju i posuti izmrvljenom koricom.
Skalpelom seći na štanglice i služiti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.