0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
32-38 breskvica
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
32-38 breskvica
3 jaja
225 ml ulja
180 g šećera
3 kašike mleka
oko 1/2 kg brašna
1 kesica C praška za pecivo
1 kesica C vanilin šećera
mrvice od pečenih breskvica
200 g mlevenih oraha
1 tegla džema po izboru
malo arome ruma
crvena i žuta prehrambena boja
ekstrakt maline
ekstrakt kruške ili kajsije
200 ml vode
kristal šećer
Priprema testa:
Žicom malo umutiti jaja i šećer, dodati ulje i dobro umutiti da se sjedini sa jajima. U umećenu smesu dodati 3 kašike mleka, C vanilin šećer i dalje mutiti žicom da se sjedini i na kraju dodati C prašak za pecivo i 3 kašike brašna. Sve to sjediniti, prekriti posudu prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider da odstoji 2 sata.
Posle 2 sata u smesu postepeno dodati brašno (najviše 500 g) i prvo umešati brašno varjačom. Testo istresti na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko (baš) meko testo koje se ne lepi za prste.
Od gotovog testa kidati loptice veličine između veličine lešnika i oraha, dobro ih uraditi dlanovima da budu glatke da ne bi pucale pri pečenju. Staviti na pleh obložen pek papirom (pripremite odmah 2-3 pleha tako da dok se jedne peku one prethodne možete odmah da dubite).
Peći na 165-170 stepeni (oko 15-20 minuta) dok blago ne porumene. Dok su još tople kuglice (ohlađene biće teže da se lepo izdube) dubiti ivicom oštrog noža i pomoću male kašičice (za bebe). Izdubljene polovine kuglica ređati na poslužavnik prekriven pek-papirom.
Priprema fila:
Mrvice od kuglica samleti pomoću secka. Takođe samleti i orahe. Pomešati orahe i mrvice. Postepeno dodajte džem i mešajte sa mrvicama i orasima do željene gustine. Koliko ćete džema utrošiti zavisi i od količine mrvica koju ste dobili, a osim toga, ako stavite previše gust fil (manje džema), polovine breskvica se neće lepo zalepiti. Ja potrošim skoro punu teglu džema. Umešajte i aromu ruma po ukusu.
Puniti izdubljene kuglice filom, spojiti po dve u oblik breskvice, a ako imate višak fila okolo, uklonite ga prstima ili nožem.
Pripremiti dve posudice sa vodom i u svaku sipati po 1 dl vode. U jednu sipati crvenu boju (koliko želite jaku) i malo ekstrakta maline, a u drugu žutu boju i malo ekstrakta kruške ili kajsije. Umočiti jednu pa drugu stranu breskvice, jednu u jednu, a drugu u drugu boju tako da cela površina breskvice bude obojena (još bolje kada se preklope u nekim delovima, deluje prirodnije).
Stavljati na pek papir da se malo ocede pa kada uradite 5-6 komada, uvaljajte ih u kristal šećer i ostavite na poslužavnik na pek-papir.
Završene breskvice ostaviti preko noći da se osuše.
Od ove smese ja sam dobijala od 32 do 38 breskvica, zavisno od veličine kuglice koju sam pravila.
Priprema testa:
Žicom malo umutiti jaja i šećer, dodati ulje i dobro umutiti da se sjedini sa jajima. U umećenu smesu dodati 3 kašike mleka, C vanilin šećer i dalje mutiti žicom da se sjedini i na kraju dodati C prašak za pecivo i 3 kašike brašna. Sve to sjediniti, prekriti posudu prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider da odstoji 2 sata.
Posle 2 sata u smesu postepeno dodati brašno (najviše 500 g) i prvo umešati brašno varjačom. Testo istresti na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko (baš) meko testo koje se ne lepi za prste.
Od gotovog testa kidati loptice veličine između veličine lešnika i oraha, dobro ih uraditi dlanovima da budu glatke da ne bi pucale pri pečenju. Staviti na pleh obložen pek papirom (pripremite odmah 2-3 pleha tako da dok se jedne peku one prethodne možete odmah da dubite).
Peći na 165-170 stepeni (oko 15-20 minuta) dok blago ne porumene. Dok su još tople kuglice (ohlađene biće teže da se lepo izdube) dubiti ivicom oštrog noža i pomoću male kašičice (za bebe). Izdubljene polovine kuglica ređati na poslužavnik prekriven pek-papirom.
Priprema fila:
Mrvice od kuglica samleti pomoću secka. Takođe samleti i orahe. Pomešati orahe i mrvice. Postepeno dodajte džem i mešajte sa mrvicama i orasima do željene gustine. Koliko ćete džema utrošiti zavisi i od količine mrvica koju ste dobili, a osim toga, ako stavite previše gust fil (manje džema), polovine breskvica se neće lepo zalepiti. Ja potrošim skoro punu teglu džema. Umešajte i aromu ruma po ukusu.
Puniti izdubljene kuglice filom, spojiti po dve u oblik breskvice, a ako imate višak fila okolo, uklonite ga prstima ili nožem.
Pripremiti dve posudice sa vodom i u svaku sipati po 1 dl vode. U jednu sipati crvenu boju (koliko želite jaku) i malo ekstrakta maline, a u drugu žutu boju i malo ekstrakta kruške ili kajsije. Umočiti jednu pa drugu stranu breskvice, jednu u jednu, a drugu u drugu boju tako da cela površina breskvice bude obojena (još bolje kada se preklope u nekim delovima, deluje prirodnije).
Stavljati na pek papir da se malo ocede pa kada uradite 5-6 komada, uvaljajte ih u kristal šećer i ostavite na poslužavnik na pek-papir.
Završene breskvice ostaviti preko noći da se osuše.
Od ove smese ja sam dobijala od 32 do 38 breskvica, zavisno od veličine kuglice koju sam pravila.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.