0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
10
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
10
1 kg bobica aronije
400 g kristal šećera
1/2 l vode
1 kesica C vanilin šećera
sok od 1/2 limuna
Svežu aroniju dobro oprati, skinuti bobice sa peteljki, najbolje uz pomoć viljuške, provlačeći viljušku kroz grančice aronije, na taj način bobice se brže kidaju sa grančica.
Za kuvanje pripremiti posudu, u kojoj se stavlja voda i šećer da provri uz postepeno mešanje da se šećer otopi. Kada voda provri dodati 1 kg svežih bobica sibirske aronije.
Sada je potrebno konstantno mešanje sve dok masa ne počne da kuva, uz mešanje je poželjno da se iz bobica istisne veća količina soka.
Kada masa dosegne tačku ključanja, posudu ostaviti još par minuta na toploj ringli, koju nakon tog vremena treba pomeriti sa šporeta i ostaviti da se masa ohladi.
Ohlađenu masu procediti, kroz đevđir (sprava za presovanje i ceđenje sa rupičastim dnom) ili sterilnu gazu.
Isceđen sok vratite na šporet da još jednom prokuva, skinuti penu u koliko se pojavi na površini, posle čega posudu treba skinuti sa ringle i u sok dodati isceđen limun.
Sve još jednom promešati i sok naliti u sterilisane staklene flaše koje treba dobro hermetički zatvoriti.
Dobijeni napitak čuvati na hladnom i tamnom mestu do upotrebe.
Nakon otvaranja, flaša sa napitkom se treba čuvati u frižideru.
Svežu aroniju dobro oprati, skinuti bobice sa peteljki, najbolje uz pomoć viljuške, provlačeći viljušku kroz grančice aronije, na taj način bobice se brže kidaju sa grančica.
Za kuvanje pripremiti posudu, u kojoj se stavlja voda i šećer da provri uz postepeno mešanje da se šećer otopi. Kada voda provri dodati 1 kg svežih bobica sibirske aronije.
Sada je potrebno konstantno mešanje sve dok masa ne počne da kuva, uz mešanje je poželjno da se iz bobica istisne veća količina soka.
Kada masa dosegne tačku ključanja, posudu ostaviti još par minuta na toploj ringli, koju nakon tog vremena treba pomeriti sa šporeta i ostaviti da se masa ohladi.
Ohlađenu masu procediti, kroz đevđir (sprava za presovanje i ceđenje sa rupičastim dnom) ili sterilnu gazu.
Isceđen sok vratite na šporet da još jednom prokuva, skinuti penu u koliko se pojavi na površini, posle čega posudu treba skinuti sa ringle i u sok dodati isceđen limun.
Sve još jednom promešati i sok naliti u sterilisane staklene flaše koje treba dobro hermetički zatvoriti.
Dobijeni napitak čuvati na hladnom i tamnom mestu do upotrebe.
Nakon otvaranja, flaša sa napitkom se treba čuvati u frižideru.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.