burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija10

Sok od aronije

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
10

Sastojci

1 kg bobica aronije

400 g kristal šećera

1/2 l vode

1 kesica C vanilin šećera

sok od 1/2 limuna

Sok od aronije

Koraci pripreme

Svežu aroniju dobro oprati, skinuti bobice sa peteljki, najbolje uz pomoć viljuške, provlačeći viljušku kroz grančice aronije, na taj način bobice se brže kidaju sa grančica.

Za kuvanje pripremiti posudu, u kojoj se stavlja voda i šećer da provri uz postepeno mešanje da se šećer otopi. Kada voda provri dodati 1 kg svežih bobica sibirske aronije.

Sada je potrebno konstantno mešanje sve dok masa ne počne da kuva, uz mešanje je poželjno da se iz bobica istisne veća količina soka.

Kada masa dosegne tačku ključanja, posudu ostaviti još par minuta na toploj ringli, koju nakon tog vremena treba pomeriti sa šporeta i ostaviti da se masa ohladi.

Ohlađenu masu procediti, kroz đevđir (sprava za presovanje i ceđenje sa rupičastim dnom) ili sterilnu gazu.

Isceđen sok vratite na šporet da još jednom prokuva, skinuti penu u koliko se pojavi na površini, posle čega posudu treba skinuti sa ringle i u sok dodati isceđen limun.

Sve još jednom promešati i sok naliti u sterilisane staklene flaše koje treba dobro hermetički zatvoriti.

Dobijeni napitak čuvati na hladnom i tamnom mestu do upotrebe.

Nakon otvaranja, flaša sa napitkom se treba čuvati u frižideru.

Naši proizvodi

Sok od aronije

Koraci pripreme

Svežu aroniju dobro oprati, skinuti bobice sa peteljki, najbolje uz pomoć viljuške, provlačeći viljušku kroz grančice aronije, na taj način bobice se brže kidaju sa grančica.

Za kuvanje pripremiti posudu, u kojoj se stavlja voda i šećer da provri uz postepeno mešanje da se šećer otopi. Kada voda provri dodati 1 kg svežih bobica sibirske aronije.

Sada je potrebno konstantno mešanje sve dok masa ne počne da kuva, uz mešanje je poželjno da se iz bobica istisne veća količina soka.

Kada masa dosegne tačku ključanja, posudu ostaviti još par minuta na toploj ringli, koju nakon tog vremena treba pomeriti sa šporeta i ostaviti da se masa ohladi.

Ohlađenu masu procediti, kroz đevđir (sprava za presovanje i ceđenje sa rupičastim dnom) ili sterilnu gazu.

Isceđen sok vratite na šporet da još jednom prokuva, skinuti penu u koliko se pojavi na površini, posle čega posudu treba skinuti sa ringle i u sok dodati isceđen limun.

Sve još jednom promešati i sok naliti u sterilisane staklene flaše koje treba dobro hermetički zatvoriti.

Dobijeni napitak čuvati na hladnom i tamnom mestu do upotrebe.

Nakon otvaranja, flaša sa napitkom se treba čuvati u frižideru.

Autor

Tatjana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept