burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija10

Slatko od smokvi

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
10

Sastojci

2 kg očišćenih smokava

1,5 kg šećera

1 C limuntus

200 ml vode

1 C vanilin šećer

1/2 limuna

Slatko od smokvi

Koraci pripreme

Smokve oprati, oljuštiti i preliti ih vodom pomešanom sa C limuntusom (vodu sipati koliko da smokve budu prekrivene).

Ostaviti da odstoje desetak minuta. Potom ih staviti u cediljku da se ocede.

Za sirup:
U šerpu usuti šećer, dodati 200 ml vode i kuvati na umerenoj vatri. Kad dobije potrebnu gustinu, ne mora da bude puno gust, dodati smokve i kuvati dok ne dobije gustinu meda.

Pred kraj kuvanja staviti C vanilin šećer i pola limuna isečenog na kolutove. Pustiti da vri pet minuta.

Sipati vruće slatko u oprane i sterilisane tegle i zatvoriti ih poklopcem.

Tegle okrenuti naopako (da stoje na poklopcu 10 minuta), a zatim ih vratiti u prvobitni položaj i odložiti u ostavu.

Naši proizvodi

Slatko od smokvi

Koraci pripreme

Smokve oprati, oljuštiti i preliti ih vodom pomešanom sa C limuntusom (vodu sipati koliko da smokve budu prekrivene).

Ostaviti da odstoje desetak minuta. Potom ih staviti u cediljku da se ocede.

Za sirup:
U šerpu usuti šećer, dodati 200 ml vode i kuvati na umerenoj vatri. Kad dobije potrebnu gustinu, ne mora da bude puno gust, dodati smokve i kuvati dok ne dobije gustinu meda.

Pred kraj kuvanja staviti C vanilin šećer i pola limuna isečenog na kolutove. Pustiti da vri pet minuta.

Sipati vruće slatko u oprane i sterilisane tegle i zatvoriti ih poklopcem.

Tegle okrenuti naopako (da stoje na poklopcu 10 minuta), a zatim ih vratiti u prvobitni položaj i odložiti u ostavu.

Autor

Vesna

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept